Het effect op cholesterolwaarden en gezondheid

De positieve effecten van lopen op je lichamelijke gezondheid zijn groot en worden in het Geheim van Hardlopen dan ook uitgebreid beschreven.

Ook heeft lopen zeer positieve effecten op de geestelijke gezondheid en het welbevinden:

Effect op cholesterolwaarden

Wij hebben al deze voordelen aan den lijve ervaren en ervaren ze nog dagelijks. Nu loopt Hans inmiddels al 33 jaar, zodat veel van deze voordelen min of meer vanzelfsprekend geworden zijn. Toch zijn diverse aspecten nog weer eens extra versterkt doordat hij in 2012 afgevallen is van 68,5 kg naar 57,5 kg. Zijn cholesterolwaarden zijn in dat jaar met liefst 30-40% verbeterd! Zie de tabel.

Deze verbetering kan alleen veroorzaakt zijn door het afvallen, aangezien zijn training niet noemenswaard veranderd is. Een verhoogd cholesterolgehalte is zoals bekend een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het cholesterol stijgt langzaam met de leeftijd en is mede afhankelijk van de voeding. Een normaal cholesterolgehalte is minder dan 6,4 mmol/l en bij voorkeur minder dan 5 mmol/l. HDL cholesterol is het ‘goede’ cholesterol en LDL cholesterol het ‘slechte’. Triglyceriden is de hoeveelheid vet in het bloed, hoe lager hoe beter. De cholesterol ratio is de verhouding tussen het totaal cholesterol en het HDL, een optimale cholesterol ratio is 5 of lager.

Effecten op HR, VO2 max en snelheid

Ook de andere voordelen heeft Hans sinds 2012 weer in versterkte mate ervaren. Zo is zijn HR rust verder gedaald (van 45 naar 40), heeft hij al langere tijd geen last van blessures en ziektes en voelt hij zich als herboren. Bij een uitgebreide inspanningstest (loopband met ademgasanalyse en ECG) bleek zijn conditie in alle opzichten ‘spectaculair verbeterd’ ten opzichte van 2011. Zie de tabel. Ook deze verbeteringen moeten wel het gevolg zijn van het afvallen.

Effect op loopprestaties

In 2012 werden zijn loopprestaties ook spectaculair beter, op de halve marathon verbeterde hij zich van 1:35 naar 1:21. Waar hij in 2011 de indruk had dat hij oud werd en niet meer meekon in de wedstrijden, doet hij sinds 2012 weer serieus mee en wint hij zelfs weer regelmatig wedstrijden (bij de M55).

Een goede conditie is een basisvoorwaarde voor een goede gezondheid. Een garantie op een lang en gezond leven is het uiteraard niet, maar de kwaliteit van het leven van een gezonde loper is in ieder geval zeer hoog, zoals we uit eigen ervaring kunnen bevestigen!

Je kunt het effect van je gewicht op je eigen tijden berekenen met onze calculator op de website www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?