Het belang van een goede nachtrust voor sporters: prijswinnaar Emma-matras onder de loep

Heb je een actieve levensstijl en wil je fit en uitgerust wakker worden om alles uit je dag te halen? Wij testten de populaire Emma Hybrid matras en gingen na of en hoe ze bijdraagt aan onze essentiële nachtrust.

Een persoonlijke topprestatie lever je niet simpelweg door enkel hard te trainen. Sportdeskundigen en bewegingscoaches zijn het er unaniem over eens: geen goede resultaten overdag zonder een goede nachtrust. Wist je dat ’s werelds beste marathonloper Eliud Kipchoge dagelijks tien uur slaapt? De kwaliteit van je slaap is dan ook niet enkel belangrijk voor je algemene gezondheid, maar speelt ook een fundamentele rol bij je sportprestaties. Wie fit wil zijn, moet simpelweg goed slapen.

Herstel als primaire functie

Voor lopers, en sporters in het algemeen, is recuperatie enorm belangrijk. Als je weet dat de primaire functie van slaap – en vooral diepe slaap – herstel is, dan weet je dat een goede slaaproutine fundamenteel is voor prestatieverbetering. Tijdens de nachtelijke slaap maakt je lichaam hormonen met herstellende eigenschappen aan, zoals melatonine en groeihormoon. De fysieke herstelprocessen die plaatsvinden tijdens het slapen hebben onder meer betrekking op wondgenezing, spierherstel, neuronaal herstel en botgroei.

Sportieve (top)prestaties overdag kan je dus alleen maar leveren als je ’s nachts goed en voldoende slaapt. Daarvoor moet je de juiste slaapvoorwaarden creëren. En daar komt het belang van het juiste kwaliteitsvolle materiaal bij kijken. Uit onderzoek blijkt dat een kwaliteitsvolle bedmatras spierpijn en stijfheid van de gewrichten vermindert en de algehele slaapkwaliteit met 60% verbetert.

Het van origine Duitse Emma beseft dit maar al te goed en wil sporters – met een actieve levensstijl of gewoonweg iedereen die meer wil halen uit zijn of haar nachtrust – laten kennismaken met zijn producten. Een goede nachtrust is noodzakelijk om optimaal te presteren overdag. Hoog tijd dus voor een (slaap)test!

Emma is ondertussen actief in meer dan 30 landen en ontwikkelde de meest bekroonde matras in Europa. Ook in België werd Emma al meermaals verkozen tot ‘beste uit de test’ van Test-Aankoop en als ‘Product van het Jaar’.

Al die awards klinken natuurlijk als muziek in de oren voor wie graag slaapt (wie doet dat nu niet?), maar zit er ook muziek in de matras voor de sporter? Hoe draagt ze bij aan onze nachtrust? Hoe bevalt de matras ons na een lange duurloop of pittige intervalsessie? RunningBE zocht het voor je uit en ging na of deze prijswinnaar ook voor jouw persoonlijke slaap- én sportrecords kan zorgen.

Voor onze test konden we de Emma Hybrid matras uitproberen, de meest bekroonde pocketveringmatras van Europa. De Hybrid matras bestaat uit vier lagen: drie lagen schuim (Airgocell®-schuim, traagschuim en HRX-koudschuim) en een laag pocketveren. De combinatie van schuim en pocketvering – vandaar ‘hybride’ – moet zorgen voor een verhoogd slaapcomfort en betere lichaamsondersteuning.

Hoe ligt de matras?

Als niet zo’n vaste slaper, moeilijke inslaper en vroege vogel, geraak ik vaak niet aan de nodige zzz-uurtjes. En ik ben lang niet de enige. Eén op de drie Belgen zou kampen met slaapproblemen. En als sporter kan je nachtrust bovendien nog eens meer onderbroken worden door een plotste spierkramp of geraak je moeilijker in slaap na een training te laat op de avond. Been there, done that. Het juiste slaapmateriaal is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk externe factoren die een slechte nachtrust in de hand werken te elimineren.

Mijn eerste nacht met de Hybrid-matras was meteen een goede test: ik ben na een lange pauze weer aan het opbouwen en mijn spieren opnieuw aan de verhoogde belasting aan het laten wennen. Met stijve spieren duik ik m’n bed in. Ik let op hoe vooral mijn wervelkolom en spieren ondersteund worden (belangrijk om goed te herstellen van de dagelijkse belasting). Mijn gewicht wordt mooi gelijkmatig verdeeld en ik ondervind nergens last van drukpunten. De goede drukverdeling bevordert de doorbloeding doorheen het hele lichaam – en dus ook de spierweefsels.  De laag traagschuim, die bekendstaat om zijn drukverlagende eigenschappen, doet met andere woorden prima zijn werk.

Twee mogelijke nadelen van het traagschuim (minder ademend en beperktere elasticiteit) worden gecompensserd door de laag Argocell (een open celstructuur die lucht beter doorlaat) en de pocketvering. Als ‘onrustige’ slaper verander ik doorheen de nacht verschillende keren van positie en word ik weleens wakker doorheen de nacht. Het is onder meer hierdoor dat de pocketvering van de Hybrid me kan bekoren, Ik kan niet zeggen dat ik nu de hele nacht doorslaap, maar ik merk wel dat de pocketveren snel op mijn nieuwe lichaamshouding reageren, wat de kans op wakker worden door het vele bewegen logischerwijs verkleint. Wat wel zeker is – niet onbelangrijk voor zijslapers als ondergetekende – is dat ik nergens scherpe drukpunten, zoals op mijn heupen of schouders, ervaar. Het aanpassingsvermogen aan zowel mijn lichaamsvorm als -houding, ofwel de gewijzigde slaappositie, is alleszins een troef van de Emma Hybrid.

Qua reactievermogen en ondersteuning zit het dus wel goed. Enig aandachtspuntje is de stevigheid van de Hybrid matras: voor een lichtgewicht als mezelf kan een zachtere matras misschien geschikter zijn. Ondanks de comfortabele dikte (25 cm) van de Hybrid wordt de matras wel gezien als een medium-stevig matras. Deze categorisering is het populairst en zal bij de meesten dus juist aangeraden worden. Maar voor wie het nét wat zachter wil, heeft Emma misschien betere opties in zijn gamma, zoals de Hybrid Premium. Sowieso speelt je lichaamsbouw, naast slaaphouding, een rol om te bepalen welke matras je nodig hebt.

Conclusie

Ben je aan het overwegen om te investeren in een nieuwe matras? Dan is de Emma Hybrid een waardige optie. Onze conclusie komt voort uit de goede ondersteuning van het (sport)lichaam, het comfort dankzij de hoogwaardige schuimlagen en het snelle aanpassingsvermogen aan je lichaamshouding dankzij de pocketvering. Een uitgerust en fit lichaam? Met deze matras zit – of beter ‘lig’ – je goed.

Adviesprijs: vanaf 679 euro 373,45 euro (tijdens de lente-actie van Emma geniet je van 45% korting op de Hybrid matras). Lezers van RunningBE krijgen nog eens 5% extra korting via de kortingscode ‘RUNNING05’.

Tip: je kan met elk Emma-product 100 nachten proefslapen. Tijd zat, en lekker thuis!

Meer info: www.emma-matras.be

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?