Heb jij een wedstrijdschoen nodig of volstaat een trainingsschoen?

Wat is het verschil tussen een wedstrijd- en een trainingsschoen? En doe je er als loper goed aan om van beide een paar in huis te hebben?

Voor bovenstaande vraag trokken we voor ons novembernummer (nu in de winkel) naar Koen Wilssens van loopspeciaalzaak Runners’ Lab.

Hoe verschilt een wedstrijd- van een trainingsschoen?
KOEN WILSSENS: “Een wedstrijdschoen is lichter en soepeler dan een normale trainingsschoen. Vaak heeft het model ook iets minder snufjes en een simpelere opbouw. Daar is een reden voor: elke gram minder aan je voeten, helpt je in principe sneller vooruit.”

Is het een goed idee om van beide minstens een paar te hebben?
“Ja, al geldt dat vooral voor lopers die regelmatig een snellere tijd klokken dan vijf minuten per kilometer (12 km/u). Zo belasten zij hun lichaam niet altijd op dezelfde manier. Voor tragere lopers is het ook interessant om twee paar loopschoenen te hebben, maar zij hebben niet echt een wedstrijdschoen nodig. Als recreatieve loper kies je beter voor de afwisseling tussen een lichtere en een gewone trainingsschoen. Met lichter bedoel ik: onder de 250 gram voor mannen en onder de 220 gram voor vrouwen.”

In ons novembernummer lees je het volledige artikel over het verschil tussen wedstrijd- en trainingsschoenen (en welke jij nodig hebt). Je leest het artikel hier ook digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?