Hardlopen en snelschaken in Zoetermeer

In het Nederlandse Zoetermeer is er een nieuwe sport in opgang. De NK Chessrun is een evenement dat hardlopen en schaken combineert onder het motto: "Een gezonde geest in een gezond lichaam".

Hardlopen en schaken zijn op het eerste zicht totaal verschillende sporten, maar toch vallen beide te combineren. De deelnemers van het NK Chessrun lopen eerst vijf kilometer waarna ze negen ronden snelschaken.

Jan Willem Duijzer is lid van een schaakclub in Botwinnik en medeorganisator van het NK Chessrun, dat op zondag 30 mei van start gaat.

“De sporten hebben hun verschillen, maar zeker ook overeenkomsten. Zo hebben beide sporten het individuele in zich en speelt bij allebei het mentale een zeer belangrijke rol”, zegt Duijzer op Deweekkrant.nl.

Duijzer is een fervent schaker én loper. Het was het sportieve gezin van Duijzer die de man aan het lopen kreeg. “Ik tenniste de afgelopen jaren bij tennisvereniging Dekker en samen met tennistrainer Berry Janse deed ik aan het begin van het seizoen mee aan een loop bij de Road Runners.”
 
“Naarmate ik vaker liep, kwam ik meer schakers tegen die ook aan hardlopen deden. Ik ging me afvragen of er niet iets leuks mee te doen was”, aldus Duijzer.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?