Gewone man probeert marathontempo van 2 uur vol te houden (video)

Wie een marathon in twee uur wil lopen, moet 21,1 km/u of 2'50"/km lopen, maar hoe snel is dat eigenlijk? Een gewone loper testte het.
Begin deze maand probeerde Nike met drie lopers een marathon onder de twee uur te lopen. Het lukte Eliud Kipchoge net niet en was 25 seconden ’te traag’. Hij liep 21 km/u of 2’51” per kilometer. Hoewel we het allemaal eens zijn dat die snelheden uitzonderlijk zijn, blijven ze toch zeer abstract klinken. De Amerikaan Logan Ivey wil met bovenstaand filmpje die snelheden toch nog eens in perspectief plaatsen.
Dat deed hij door te lopen tegen het marathontempo van 2 uur – gedrurende één pisteronde van 400 meter weliswaar. Dat betekent dat hij één ronde in 68,7 seconden moest volbrengen. In het filmpje zie je hem alles uit het lijf sprinten, terwijl het tempo van Kipchoge via een animatie wordt weergeven. Logan komt compleet buiten adem over de meet. Kleine voetnoot: als je de marathon in twee uur wil lopen, zou je zijn tempo voor 105,5 atletiekrondes moeten volhouden.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?