Getest om goed loopritme te vinden: 6-6-6-week

Kom je na de zomervakantie maar moeilijk weer in het juiste loopritme? Probeer dan de 6-6-6-week eens! Onze journaliste testte dit concept voor jou.

Het concept van de 6-6-6-week is heel simpel: 6 dagen na elkaar om 6 uur opstaan en 6 kilometer lopen. Hoe snel je die kilometers aflegt, maakt geen fluit uit. Werkt de 5-5-5-week of zelfs de 6-7-8-week (6 dagen op rij om 7 uur opstaan om 8 kilometer te lopen) beter voor jou? Ga je gang. Zolang je maar een duwtje in de rug vindt om ’s morgens uit bed te springen en je loopschoenen aan te trekken. Ik hield het bij de 6-6-6-week. Bijkomend voordeel: de omgeving is ’s ochtends eens zo mooi. Dat blijkt ook uit deze fotoreeks.

Dag 1: beginnersfout

Never skip a monday. Vol goede moed begin ik op maandag aan de 6-6-6-week. Na een onrustige nacht (de zondag-maandagziekte, ik ben thuis niet de enige die daarvan last heeft), protesteert mijn lichaam als de nieuwslezer om 6 uur de hoogtepunten op de radio voorleest. Zonder nadenken spring ik úit bed, ín mijn loopkleren. Die liggen al van gisteravond netjes klaar. Ontbijten loopt niet volledig volgens plan: meer dan een glas water gaat er niet in. Ach, ik ben toch niet van plan om dadelijk het gaspedaal in te duwen.
Tijdens mijn run van 6 kilometer – op voorhand uitgestippeld én getest – kom ik geen enkele loper tegen. Ik krijg wel het gezelschap van de krantenbezorger, mensen die naar hun werk fietsen en baasjes die hun hond uitlaten. Die zien er trouwens uit alsof ze na hun ochtendrondje meteen weer in bed kruipen. Sommigen hebben zelfs hun pyjama nog aan.

Bij de inschatting van het weer maak ik helaas een beginnersfout. Toegegeven, 8°C is niet meteen bikiniweer, maar een lange tight, een thermisch shirt en een dikke vest zijn toch wat te veel van het goede. Het duurt dan ook niet lang voor ik zweet als een otter. Ik heb het niet alleen te warm, ik heb het ook zwaar. 6 kilometer zonder ontbijt blijkt best ver en mijn benen willen niet mee. Gelukkig nam ik me voor om niet te hard van stapel te lopen en mijn hartslag het tempo te laten bepalen. Mijn eerste loopje van de week is er dus een op slakkentempo, maar als ik na 6 kilometer weer aan mijn voordeur sta, hou ik er wel een voldaan gevoel aan over. Dag 1: check.

De volledige reportage over de 6-6-6-week lees je in ons septembermagazine (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?