Getest met Runners’ lab: Run Your Fastest Mile op de (super)schoenen van New Balance

Loopspeciaalzaak Runners’ lab organiseert doorheen het jaar gratis testevents, waarbij je op een toffe manier kan kennismaken met de nieuwste loopschoenen op de markt. Vorige week organiseerde Runners’ lab zo de ‘Run Your Fastest Mile’, een testevent op de atletiekpiste in Duffel in samenwerking met New Balance. RunningBE was erbij en zette in het bijzijn van kersvers Belgisch indoor recordhouder op de mijl, Thomas Vanoppen, een persoonlijk record neer.

Een levensgenieter op loopschoenen. Zo zou ik mezelf omschrijven. Ik had dus nooit durven te dromen dat ik ooit op zogenaamde ‘superschoenen’ een rondje op een atletiekpiste zou mogen lopen. Vier om precies te zijn, want dankzij Runners’ lab mocht ik op 14 maart mijn kans wagen om een persoonlijk record op de mijl te vestigen met de nieuwe New Balance FuelCell SC Elite v4 en Rebel v4. Een persoonlijk record werd het sowieso. Ik had nog nooit een wedstrijd van 1.609 meter gelopen, laat staan op een atletiekpiste.

Schoenen voor het snellere werk

Aan de buitenkant voor een leek zijn de twee nieuwe modellen van New Balance amper van elkaar te onderscheiden, maar waar de Rebel eerder een multi-inzetbaar model is waarop je zowel vlotte (interval)trainingen als snelle races op kan lopen, is de FuelCell SC Elite een rasechte wedstrijdschoen mét carbonplaat. “Voor snelle atleten die hun wedstrijden op de FuelCell SC Elite (zouden) lopen, is de Rebel de uitgewezen snelheidsschoen voor trainingsdagen. Voor recreatieve lopers is de Rebel dan weer de perfecte loopschoen voor wedstrijden”, aldus de Runners’ lab adviseurs. “In beide schoenen is het meest dempende en responsieve materiaal uit het New Balance-assortiment verwerkt: het Pebax-foam. Dat schuim in de tussenzool resulteert in een sublieme energieteruggave. De schoen duwt je als het ware vooruit waardoor je snel op toerental komt. Beide schoenen zijn echte tempomakers. Maar wat de Elite v4 nóg sneller maakt, is de combinatie van het foam met de carbonplaat die een opvallende geometrie heeft, ook wel de Energy Arc-technologie genoemd. Die ijzersterke maar extra dunne plaat – elke gram telt – is namelijk in twee richtingen vervormd en ligt tussen de twee FuelCell-schuimlagen. Als je de onderkant van de schoen bekijkt, zie je door de uitsparing de plaat zitten. Die uitsparing heeft overigens een weldoordachte functie: het maakt het in- en uitveren van de plaat mogelijk.”

De test

Tot zover de theorie, hoe vertaalt deze zich in de praktijk? In elke andere ‘normale’ loopsituatie zou ik als gemiddelde recreant dus voor de FuelCell Rebel v4 gaan, maar vandaag negeer ik de pretlichtjes in mijn ogen niet en waan ik me een topatleet wanneer ik de FuelCell SC Elite v4 mag aantrekken. Bij de eerste voorzichtige stapjes voel ik me als Bambi op ijs. Er zit nu eenmaal een dik pak schuim onder mijn voeten en dat ben ik niet gewend. Maar tijdens een versnelling merk ik duidelijk met welk doel deze schoen ontworpen is: gas geven. De carbonplaat creëert een springplankeffect. Na tien minuten loslopen voelt die enorme stack height (stapelhoogte) onder mijn voeten al redelijk vertrouwd en heb ik niet meer het gevoel dat ik elk moment kan struikelen. Meer nog, het is ronduit plezant om op die manier rond te bouncen.

Natuurlijk moet de echte test dan nog volgen: een mijl gas geven op de FuelCell SC Elite v4.  Voor de start krijgen we nog enkele laatste tips van niemand minder dan kersvers Belgisch indoor recordhouder op de mijl, Thomas Vanoppen. Op 10 februari zette Thomas in Boston een knaltijd van 3’52”66 neer, vandaag vertrouwt hij ons de kritieke 1.609 meter-tip toe: “Start niet te snel, maar bouw wat reserve in. Doe je dat niet, dan worden de laatste twee rondjes een regelrechte lijdensweg.”

“Verrassend stabiele en toegankelijke superschoen”

In de eerste en snelste reeks kaapt de piepjonge Senne de overwinning weg. Hij finisht in een knappe tijd van 4’52”. Enkele seconden later lopen de volgende lopers over de streep, waaronder Andy (49). Na een succesvolle wielercarrière is hij de laatste jaren helemaal into lopen. En net als bij het wielrennen is materiaalkeuze voor hem cruciaal: “Ik vind het heel interessant om loopschoenen te testen. Ondertussen staan er ongeveer 15 paar carbonschoenen in mijn kast en kan ik ze onderling dus goed vergelijken. In de toplaag van de superschoenen is de New Balance FuelCell SC Elite v4 verrassend stabiel. Het is misschien niet de allersnelste schoen ter wereld – over die titel heeft elke producent natuurlijk zijn eigen mening –, maar door die stabiliteit is hij voor veel lopers een geschikte keuze. Bij andere superschoenen moet je soms echt al een toploper met een perfecte techniek zijn om recht te blijven in scherpe bochten. Het is knap dat New Balance toch die stabiliteit met die fantastische veerkracht weet te combineren.”

“Een carbonplaat zorgt niet alleen voor een extra push bij elke stap, het is vooral de combinatie met de superfoams die het comfort sterk verhoogt”, vult Andy aan. “Dat maakt het gewoon heel plezant om op een superschoen zoals deze te lopen. Ik ben dus zeker ook van mening dat tragere lopers een carbonschoen in hun rotatie mogen hebben. En mocht je dan toch naar een geschikt model op zoek zijn, dan zou ik de New Balance FuelCell SuperComp Elite v4 zeker aanraden. Ik ben fan!”

Cruisen op kruissnelheid

De vierde reeks is de mijne. Vlak voor de start maak ik kennis met Kelly, de enige andere vrouw in onze reeks. We staan er een beetje zenuwachtig bij – de woorden van Thomas hebben ons wat afgeschrikt – en weten allebei niet precies wat we kunnen verwachten. Nog 3 seconden voor we van start gaan … 2 … 1 … en weg zijn we! Ik nestel me in Kelly’s zog en besluit haar zo lang mogelijk te volgen. Het tempo voelt goed en het is fijn om een haas te hebben die me uit de wind zet. Over de New Balance FuelCell SuperComp Elite v4 trouwens niets dan lof. Eens ik op kruissnelheid ben, kost het me weinig moeite om dat tempo vol te houden. Ook leuk: iedereen moedigt ons luid en enthousiast aan, ook Belgisch recordhouder Thomas Vanoppen. Op 200 meter voor de finish besluit ik dat ik nu wel voldoende reserve ingebouwd heb en pers ik er een laatste versnelling uit. Ik gebaar naar Kelly dat ze in mijn kielzog moet volgen en zet dan de eindsprint in. En hoewel ik natuurlijk zelf zo snel mogelijk de ene voet voor de andere moet blijven zetten, probeer ik vooral ontspannen te lopen en de schoenen hun werk te laten doen. Ik finish met een big smile in een niet zo onverwacht persoonlijk record. Achteraf keuvel ik nog even na met Kelly en Lotte (die in de derde reeks liep) en we zijn het er unaniem over eens: we vonden het alle drie uniek om als recreatieve loper voor de eerste keer superschoenen uit te testen.

Als uitsmijter wagen we met z’n allen een poging om het tempo van dat Belgische indoorrecord, zo’n 25 km/u (aangegeven door Thomas Vanoppen op een elektrische fiets), zo lang mogelijk te volgen. Na een dikke 100 meter hou ik het al voor bekeken, amper één loper houdt het een volledig rondje vol. Chapeau! Zelf ook eens proberen of de New Balance FuelCell SuperComp Elite v4 of de FuelCell Rebel v4 iets voor jou is? Kom ‘m snel uittesten bij Runners’ lab. Met de nadruk op snel.

Neem jij binnenkort ook deel aan een testevent van Runners’ lab?

Runners’ lab organiseert regelmatig gratis testevents en social runs. Je krijgt er de kans om als een van de eersten de nieuwste loopschoenen of ander loopmateriaal te testen. Of kom gewoon gezellig samen kilometers maken met de adviseurs en ontmoet andere gelijkgestemden met een passie voor lopen.

Op runnerslab.be/events lees je alles over de aankomende testevents en social runs. Hou zeker ook de Facebook- en Instagrampagina van Runners’ lab (@runnerslab.be) in de gaten zodat je als eerste op de hoogte bent!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?