Gelukkiger? Dit is hoelang (of kort) je wandeling moet duren

Volgens onderzoek is een korte wandeling even doeltreffend als een langere work-out.

Regelmatige lichaamsbeweging kent vele voordelen, van een verbeterde slaap en cardiovasculaire gezondheid tot een verkleind risico op chronische ziekten en een betere hormoonbalans. Bovendien is er uitgebreid bewijs dat lichaamsbeweging het risico op depressies kan verkleinen – en het beste nieuws voor zij met een drukke daginvulling: die lichaamsbeweging hoeft niet veel van je tijd te vragen. Zelfs een fikse wandeling van slechts 10 minuten kan al volstaan om de voordelen ervan te plukken.

Volgens wetenschappers verbonden aan het Anxiety and Depression Association of America kan een wandeling van 10 minuten even doeltreffend zijn als een work-out van 45 minuten om depressieve gevoelens te verminderen. Het effect zal misschien sneller wegtrekken dan een langere fysieke inspanning, maar de korte activiteit kan je wel een humeurboost geven op momenten dat je er eentje nodig hebt.

Waarom wandelen werkt

Het verband tussen lichaamsbeweging en een betere mentale gezondheid kan verklaard worden aan de hand van een verbeterde mobiliteit en lagere pijnniveaus. Hoe korte wandelingen in dit plaatje passen? Er zijn verschillende theorieën, maar heel wat wetenschappers wijzen op de rol van onze hormonen. Tijdens het wandelen komen er namelijk tal van feelgoodstofjes, zoals endorfines, vrij. Daarnaast helpt wandelen ook ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat een positief effect kan hebben op je humeur en angstgevoelens. En uiteraard zijn er de neveneffecten, zoals een beter slaap- en voedingspatroon, als een gevolg van frequente wandelingen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?