Gala Priminvest wint recordeditie Ekiden

Gala Priminvest en DCLA hebben de 8ste editie van de Acerta Brussels Ekiden gewonnen. In totaal namen een recordaantal van meer dan 950 teams, goed voor bijna 6.000 lopers, deel aan de aflossingsmarathon.

Tia Hellebaut en de Borlée-broers schoten de ekiden op gang. (foto alain buyck)


De 950 teams maken van de Acerta Brussels Ekiden de grootste aflossingsmarathon van Europa. Met meer dan 600 ploegen uit de bedrijvenwereld is de ekiden bovendien ook nog eens uitgegroeid tot het grootste bedrijvensportevenement in België.

Tia Hellebaut en de broers Borlée gaven klokslag 13u onder een stralende herfstzon het startschot voor de ekiden. Een uur daarvoor hadden honderden kinderen hun moment de gloire op de piste al beleefd op de Chiquita Kids Run.

Dieter Vanstreels van de A-ploeg van Duffel AC schoot het snelst uit de startblokken en kwam als eerste het Koning Boudewijnstadion terug binnengelopen na 5 km. Dries Basemans van DCLA volgde als tweede. Na deze twee atletiekclubs, waarvoor de ekiden ook meteen het nationaal interclubkampioenschap was, volgden Punk Running, Gala Priminvest en Saucony. Den Blompot kwam als zesde algemeen binnen, maar de eerste wissel mislukte volledig, waarna één van de favorieten voor de zege ook meteen uit de race verdween.

NKUNZIMANA BRENGT GALA OP KOP

Dame Tasama mocht de kroon op het werk zetten voor Gala Priminvest. (foto alain buyck)
In de volgende 10 km ontbond Onesphore Nkunzimana zijn duivels. Hij bacht Gala Priminvest van plaats vier naar één. Ook Nick Van Peborgh zette een sterke prestatie neer en liep Saucony naar een voorlopige tweede stek. Team For Future, kwam als derde – en eerste gemengd team – door. Duffel, DCLA, KAAG First en CABW bleven als vierde tot en met zevende sterk aan elkaar gewaagd bij de atletiekclubs.

Florent Caelen kon Gala Priminvest in de volgende 5 km aan kop houden, terwijl Kjell De Hondt Duffel terug naar de tweede plaats bracht. Bij de vrouwen liep DCLA ondertussen al met ruime voorsprong aan de leiding, voor CABW en AVR. De Leuvense dames lagen zelfs voor op schema om het nationaal record te breken.

Na opnieuw 10 km had Noureddine Htaibi de voorsprong van Gala Priminvest verder uitgediept tot 1:45 op Ruben Vandevelde van Saucony, die opnieuw haasje-over had gedaan met Mario Van Waeyenberghe van Duffel. Krijn Van Koolwijk (DCLA) en Benjamin Barbier (CABW) volgden nek aan nek op korte afstand, terwijl Tim Stessens Punk Running naar de zesde plaats loodste.

DCLA wordt op het podium geflankeerd door CABW en Duffel. (foto alain buyck)
Toen Michael Brandenbourg na de tweede 5 km met bijna 2 minuten voorsprong binnenkwam, was de zege voor Gala Priminvest zo goed als binnen. Saucony liep bij de laatste wissel nog altijd als tweede en daarachter had de wederoptredende Jesse Stroobants DCLA aan de leiding gebracht bij de atletiekclubs. Duffel en CABW volgden echter op korte afstand.

De laatste 7,195 km werd als het ware een ereronde voor Dame Tasama, die nota bene vorig jaar de ekiden ook al won met het Nike Team. Gala Priminvest kwam als eerste team over de meet in 2u09:15. DCLA met Maarten Van Steen als slotloper volgde als tweede op 3:11 en de Leuvenaars kroonden zich daarmee tot nationaal interclubkampioen. Angelo Vandecasteele volgde namens Saucony op de derde plaats algemeen en als tweede bij de verenigingen. CABW en Duffel vervolledigden het podium bij de clubs, terwijl Punk Running het brons pakte bij de verenigingen.

TITEL EN RECORD VOOR DCLA

Corinne Debaets kwam voor DCLA als eerste over de meet. (foto alain buyck)
Bij de vrouwen werd DCLA zoals verwacht Belgisch kampioen. Corinne Debaets liep als slotloopster na 2u32:27 over de meet, meteen goed voor een fikse verbetering van het Belgisch record. De dames van AVR en CABW mochten mee op het podium bij de clubs.

Bij de gemengde teams haalde Team For Future het in 2u20:27. AVLO 1 was de snelste gemengde club in 2u28:48.

Uitslagen mannenteams
Verenigingen:
1. Gala Priminvest – 2u09:15
2. Saucony – 2u13:06
3. Punk Running – 2u17:04

Atletiekclubs:
1. DCLA seniors heren 1 – 2u12:26
2. CABW – 2u13:47
3. Duffel AC A – 2u14:13

Uitslagen vrouwenteams
Verenigingen:
1. Scott Domo Ladies – 2u54:39
2. Joggingplus.com dames – 3u01:02

Atletiekclubs:
1. DCLA dames 1 – 2u32:27
2. AVR – 2u45:00
3. CABW – 2u46:30

Uitslagen gemengde teams
Verenigingen:
1. Team For Future mixed – 2u20:27
2. AA Drink – 2u32:23
3. Sportivamente Bruxelles 1 – 2u36:26

Atletiekclubs:
1. AVLO 1 – 2u28:48
2. OEH Mix – 2u29:47 
3. Alva 6 – 2u32:56

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?