Een gezond hart? Wees dan niet te zuinig met dit keukenmiddel

Een nieuwe studie toont aan hoe je je bloeddruk op een natuurlijke manier kan verlagen.

Er werd al vaker verwezen naar de voordelen van extra vierge olijfolie op de hartgezondheid, maar een recente studie, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Nutrients, schept daar nu wat helderheid in en benadrukt het belang van dit specifieke type olijfolie. Ter verduidelijking: we onderscheiden doorgaans drie types olijfolie: geraffineerde, vierge en extra vierge (of vergine) olijfolie. Die laatste is het minst bewerkt en bevat vaak meer polyfenolen, die een sterke ontstekingsremmende werking hebben.

Polyfenolen 

Om het effect van die polyfenolen op de cardiovasculaire gezondheid te onderzoeken, analyseerde een Australisch onderzoeksteam 50 personen die gedurende 3 weken 60 ml olijfolie consumeerden. Eerst kregen ze olijfolie met een grote hoeveelheid polyfenolen om nadien over te schakelen (met een tussenperiode van 2 weken) op een olijfolie met minder polyfenolen. De onderzoekers stelden een significante daling vast in de systolische bloeddruk (of bovendruk) bij het consumeren van de olijfolie met polyfenolen. Deze bloeddruk wordt als een belangrijke risicofactor beschouwd voor het ontwikkelen van cardiovasculaire ziekten. Hoe lager dit cijfer, hoe gezonder het hart.

Meer gezondheidsvoordelen 

De bevindingen leveren nieuw bewijs dat je door (meer) extra vierge olijfolie te consumeren het risico op cardiovasculaire ziektes kan verkleinen. Bovendien doet dit gezonde vet meer dan enkel je hart gezond te houden. Het zorgt ook voor een groter verzadingsgevoel en levert vitamine E en antioxidanten, waardoor het ook ontstekingsremmend werkt. Gebruik dit type olijfolie dus zeker in je salades of om lekker mee te bakken!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?