Duikt Kipchoge dit weekend onder de mythische 2 uur grens?

Auteurs van het boek 'Hardlopen met Power!' blikken vooruit op 'marathon onder 2 uur'!
De wereldrecordhouder op de marathon is begin deze week aangekomen in Wenen, waar dit weekend de INEOS 1:59 Challenge plaatsvindt. De exacte datum van 12 oktober werd woensdagavond bevestigd. Zijn team maakt de definitieve starttijd vrijdag bekend, maar liet al weten dat de poging tussen 5u – 9u zal plaatsvinden.
Voor het zover is, blikken de bekende auteurs van het boek ‘Hardlopen met Power‘, Ron van Megen en Hans van Dijk, vooruit op de dag waarop Kipchoge geschiedenis kan schrijven:
Bij het Nike Breaking 2 project op het Italiaanse Autodrome Monza leverde Eliud Kipchoge een geweldige prestatie maar kwam in 2017 met 2:00:25 net 26 seconden te kort. Voor de nieuwe poging in Wenen wordt niets aan het toeval overgelaten.
Weer  
De INEOS 1:59 Challenge houdt rekening met alle mogelijke factoren die hardloopprestaties kunnen beïnvloeden. In onze boeken Hardlopen met Power! En Het Geheim van Hardlopen behandelden we reeds de theorie van deze invloedsfactoren. Dit project levert nu ook schitterende praktijkvoorbeelden op. Wenen is gekozen vanwege het stabiele herfstweer, dat vergelijkbaar is aan het weer van de Marathon van Berlijn (waar er steeds snelle tijden worden gelopen, red.). 
Parcours
Na een aanloopstuk vanaf de Reichsbrücke gaat het verder op een brede en vlakke weg in het park de Wiener Prater. Het segment voor de Challenge van deze Hauptallee is 4,3 km lang en heeft aan het begin en aan het eind rotondes als keerpunt. Publiek is van harte welkom bij de poging. Ook dit wordt gezien als een belangrijke factor, omdat aanmoedigingen beslist zullen helpen. 
41 hazen
Zaterdag moet alles kloppen. Daarom laat het begeleidingsteam niets aan het toeval over. Kipchoge is in topvorm. De Keniaanse marathonlegende kan rekenen op liefst 41 hazen. Onder hen zijn z’n NN Running Team collega’s Geoffrey Kamworor en Joshua Cheptegei. Kamworor is drievoudig wereldkampioen op de halve marathon én tweevoudig wereldkampioen cross. Zijn Oegandese teamgenoot Cheptegei is de snelste man ooit op 15 kilometer. Cheptegei werd dit jaar in het Deense Aarhus wereldkampioen cross. Rechtstreeks van de WK in Doha reizen er nog tal van atleten naar Wenen af om Kipchoge aan te moedigen, of om deel uit te maken van zijn “pacemaking dream team”. 
Uit de wind
De belangrijkste taak als haas is om Kipchoge uit de wind te houden. Voor een optimaal resultaat luistert dat heel nauw. Wind en zelfs de loopwind kunnen de recordpoging maken of breken. De hazen worden tijdens de poging regelmatig afgewisseld. Daarom is het ook van groot belang dat dat de hazen goed in formatie lopen. Helaas maakt de organisatie geen gebruik van onze tip om de Stryd hardloopvermogensmeter uit te proberen bij het trainen van het formatielopen. De continue meting van de luchtweerstand lijkt ons voor optimalisatie van de formatie nochtans heel geschikt (meer informatie over de Stryd vermogensmeter lees je in het volgende running.be nummer dat op 7 november in de rekken ligt!, red). 
De hazen moeten heel precies het juiste tempo lopen. Net als in Monza maakt het begeleidingsteam gebruik van laserlijnen die vanuit een rijdende auto op het wegdek worden geprojecteerd. Als de hazen de laserlijn aanhouden lopen ze het juiste tempo. Dit was mooi te zien bij formatietrainingen op de Prater Hauptallee. We zijn heel benieuwd naar het resultaat op 12 oktober. Het kan bijna niet misgaan met al dit voorwerk en perfecte organisatie.
Het evenement wordt in veel landen live uitgezonden. Je kan het ook volgen via de livestream van het YouTube-kanaal. 
Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in het boek Hardlopen met Power!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?