Dorianne Aussems: ‘Beweging is de motor van alles’

De eerste 'bekende loper' die in 2022 op de cover van runningBE magazine prijkt, is niemand minder dan MNM-radiopresentatrice Dorianne Aussems. Wij vroegen Dorianne onder meer naar eerste loopervaring.

Dorianne Aussems (28) was in 2021 plots overal tegelijk. Ze werkte als reporter voor de olympische tv-talkshow Van hier tot in Tokio, presenteerde de startpodia op het WK wielrennen en toonde haar intelligentie in De Slimste Mens ter Wereld.

Toen we Dorianne contacteerden om te polsen naar haar loopverhalen twijfelde ze eerst. ‘Ik ben maar een amateur, hé!’ Tot we benadrukten dat looppassie voor ons belangrijker is dan scherpe tijden. ‘Passie heb ik meer dan genoeg. Kom maar af!’ En zo treffen we Dorianne aan de rand van het Middelheimpark in Antwerpen. Grijs joggingpak aan, haren al aardig door elkaar gewaaid, met ogen en een mond die overlopen van enthousiasme.

Je hebt met Generation M op MNM een reeks gemaakt rond ‘de eerste keer’. Herinner jij je nog je eerste keer dat je je loopschoenen aantrok?
“Ik heb een paar jaar gevoetbald bij Hove Sport, waar we ook vaak gingen lopen. Mijn trainer zei altijd: ‘Een goede voetballer is ook een goede loper.’ Ik nam dat heel serieus. Op training trokken we vaak naar het park voor een looptochtje. Toch trok ik toen nog niet op eigen initiatief de loopschoenen aan. Een paar jaar later ging ik naar de fitness, waar ik al weleens op de loopband trainde en die ik altijd op een hoog niveau instelde. Een beetje om show te verkopen, maar ook om mezelf uit te dagen. Echt buiten lopen zoals ik nu doe, dat is geleidelijk aan begonnen. Soms 5 km, soms ook voor maar 10 minuten. Tot een vriend zei dat zo kort sporten weinig zin had. En ik wou echt iets doen voor mijn lichaam en conditie opbouwen. Het is pas sinds mijn 20ste dat ik meerdere keren per week ga lopen.”

Wat vond je het moeilijkste als beginnende loper?
“Het moeilijkste is altijd om naar buiten te gaan, om na een lange werkdag toch nog te vertrekken. Het is leuker om ’s morgens op het gemak wakker te worden met een koffie, eerst nog wat op te ruimen, dan meteen hop kleren aan en in de kou naar buiten. Het lopen zelf, daar heb ik geen problemen mee. Integendeel, ik moet zorgen dat ik niet overdrijf. Ik wil altijd snelheid maken. Daardoor ben ik soms als een pijl uit een boog aan het lopen. Als ik met vrienden loop, zeggen die altijd: ‘Dorianne, doe nu toch eens rustig.‘”

Is het net omdat het professioneel zo hard gaat dat je een goeie conditie nodig hebt om het allemaal aan te kunnen?
“Ik merk gewoon dat als je je lichaam verzorgt, als je het op een hoger niveau tilt, dat het kracht geeft op andere vlakken. Als ik regelmatig loop, voel ik dat ik meer in mijn kern sta. Het helpt om me actiever aan andere dingen te zetten, zeker op drukke dagen. Als ik een paar dagen niet ga lopen, voel ik me zelfs wat verloren. En niet alleen op mentaal vlak. Ook lichamelijk is het belangrijk dat je je goed verzorgt. Als je de mogelijkheid hebt om te bewegen, investeer dan in je lichaam. Het is een cliché, maar beweging is de motor van alles.”

….

Het volledige interview met Dorianne Aussems lees je in het januarinummer van runningBE magazine. Verkrijgbaar in de supermarkt, Standaard Boekhandel, dagbladhandel. Bestel het magazine eenvoudig in onze webshop, of lees het interview digitaal via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?