Door naar dit geluid te luisteren voel je je instant gelukkiger

Zon en frisse lucht zijn niet de enige gezondheidsboosters van de natuur.

Ga naar buiten! We kunnen het niet voldoende herhalen, maar de natuur is heilzaam. Zo kan enkel nog maar het luisteren naar natuurgeluiden je al gezonder maken. Onderzoekers van drie universiteiten en The National Park Service analyseerden verschillende studies om het effect van natuurgeluiden in kaart te brengen.

Ze stelden vast dat zij die vaak de natuur introkken minder stress en minder pijn ervaarden. Daarnaast had de natuur ook positieve effecten op het humeur en cognitieve functies. Het geluid van water bleek het grootste effect te hebben op de gezondheid en emoties, terwijl het geluid van vogels vooral positieve gevolgen had voor het stressniveau en de gemoedstoestand.

De reden waarom we ons beter voelen verklaren de wetenschappers aan de hand van de menselijke evolutie. “Natuurlijke akoestische omgevingen associëren we met veiligheid, waardoor we een gevoel van controle krijgen en bijgevolg minder stress hebben”, aldus de onderzoekers in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?