Do of don’t: hoe slecht is het nu écht om je sportkleren nog eens te dragen voor je ze wast?

Vraag je je soms af of je die sportoutfit nu (weeral eens) moet wassen? Misschien heb je geen tijd voor de was of zie je het nut niet in om dat sportshirt te wassen nadat je er nog geen 20 minuten in getraind hebt. Maar hoe (on)hygiënisch is het nu écht om je gebruikte sportkleren nog eens aan te trekken, voor je ze wast?

Broeihaard voor bacteriën

Op onze huid bevinden zich miljoenen micro-organismen, ook wel je huidmicrobioom genoemd. Het bestaat uit bacteriën, schimmels en gist. Tijdens het sporten kunnen deze organismen worden overgedragen op alles wat je aanraakt, ook dus op de kleren die je draagt. De organismen kunnen op je kleding achterblijven, zeker als ze vochtig en warm zijn. Het is de perfecte broeihaard voor kleine bacteriën. Het risico om gebruikte kleren opnieuw aan te trekken, is dat een teveel aan deze micro-organismen tot oncomfortabele situaties kan leiden. Denk maar aan huidirritatie of acne.

Is het veilig om gebruikte sportkleren nog eens te dragen?

Er zijn twee belangrijke vragen die je jezelf kan stellen: wat type sportkledij gebruikte je? En hoe hard heb je erin gezweet? De kleding die niet rechtstreeks in contact komt met je huid kan je doorgaans zonder problemen gerust nog een keertje dragen. Een regenjasje opnieuw aantrekken is bijvoorbeeld iets helemaal anders dan je sokken of ondergoed nog eens gebruiken. De kleding die het dichtst bij je huid is, absorbeert het meeste zweet en komt het meest in aanraking met de huid. Die kleding was je dus best na elk gebruik. Verder kan je je baseren op de mate waarin je gezweet hebt: droeg je een sportbeha, maar hield je het erg rustig? Dan ken je die laten ‘verluchten’ en voor je volgende training opnieuw aantrekken.

Wat zijn de risico’s als je gebruikte sportkleren nog eens aantrekt?

Of je nu beslist om je sportkleding nog eens te dragen of niet: weet dat volgende risico’s om de hoek loeren als je je kleding níet wast:

* Huiduitslag: een verhoogd aantal bacteriën op je huid zal niet meteen tot een infectie leiden, maar vaak kan een kleine bestaande wonde al volstaan om bacteriën vrij spel te geven en de huid binnen te dringen. Zo kunnen kleine schuurplekken al ‘folliculitis’ te veroorzaken, ofwel een ontsteking van een haarzakje. Deze huidaandoening is doorgaans niet ernstig, maar kan wel erg onaangenaam zijn.
* Acne of schimmelinfectie: sommige bacteriën kunnen ook acne veroorzaken. Als je vuile kleding vol met bacteriën en oliën van je huid zit, kunnen je poriën verstoppen en leiden tot acne op de borst of rug. Daarnaast zijn vochtige omgevingen ook een broeihaard voor schimmelinfecties: voetschimmel (ook wel zwemmerseczeem genoemd) heeft een grotere kans om zich te manifesteren als je je kleding opnieuw draagt. Het wordt veroorzaakt door een overgroei van schimmels en kan erg jeuken.
* Huidirritatie: zelfs (onschuldige) mineralen die zich opstapelen op je kledij wanneer je zweet kunnen tot huidirritatie leiden. Zweet bestaat namelijk uit verschillende zouten (de witte strepen op gekleurde kleding). Zouten zijn technisch gesproken metalen en wanneer ze in aanraking komen met de huid, kunnen ze irriteren en schuurplekken veroorzaken in gevoelige zones.

Conclusie: We raden je niet meteen aan om er een gewoonte van te maken om gedragen sportkleding opnieuw aan te trekken zonder te wassen, maar in de meeste gevallen zal het geen al te grote gevolgen hebben als je het af en toe eens doet. Je kan het risico op een huidinfectie bovendien verkleinen als je je kleren tussen je trainingen te drogen hangt en goed laat verluchten, én als je enkel die kleren gebruikt waarin je weinig gezweet hebt. Twijfel je? Vertrouw dan op je geur: stinken je sportkleren, dan kan je ze het best in de was doen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?