Dit zijn de beste trailplekjes in Vlaanderen! (+ FOTO’S)

Ook in het vlakke Vlaamse vland kan je je perfect voorbereiden op de Ardense trailklassieker Decathlon Crêtes de Spa. Bekijk het overzicht en de foto's van de beste trailtrainlocaties in jouw buurt!

Met zijn 37 edities mag de Decathlon Crêtes de Spa zich een echte trailklassieker noemen. Onder een stralend zonnetje verkenden vorig jaar maar liefst 3.800 lopers de schitterende omgeving van het mondaine kuuroord Spa. Of je nu kiest voor de Jogging van 8 km, de oerklassieker van 21 km of de recente ultraversie van 55 km, je komt beter niet onvoorbereid aan de start! Daarom trok running.be magazine zijn vuile schoenen aan en speurde in Vlaanderen en Brussel naar offroad, modder, zand en hoogteverschil!

West-Vlaanderen

Je verwacht het misschien niet meteen, maar in de kustprovincie vind je eigenlijk alle elementen om je voor te bereiden op een stevige Ardennentrail. Aan offroad is hier geen gebrek, want het strand is zowat 67 km lang. Pittige hoogteverschillen vind je dan weer in Heuvelland. In deze regio zijn er alvast tientallen uitgepijlde wandel- en mountainbikeroutes die het zuur in de benen jagen. Met enkele technische passages op de flanken van de Kemmelberg kan elke trailloper zijn hart ophalen.

Trekpleister: De Westhoek
Het natuurreservaat De Westhoek in De Panne is ruim 350 ha groot en een waar paradijs voor de trailloper. De hoofdingang bevindt zich op het einde van de Schuilhavenlaan naast een kleine parking en een informatiepunt. De verschillende wandelpaden lopen kriskras door het gebied en zijn aangeduid met gekleurde paaltjes. Het Helmpad is onze favoriet, want de gele paaltjes voeren je door de Sahara, de grote centrale loopduin. Een betere krachttraining dan met full power een duin opspurten, bestaat er niet. Onderweg kom je niet alleen zand, maar ook modder tegen. In de natste stroken helpen vlonderpaadjes je een beetje om de voeten droog te houden.

Limburg

Ook de oostelijke provincie van Vlaanderen heeft de nodige troeven in huis om trailrunners aan hun trekken te laten komen. Het glooiende Haspengouw, waar het zeker in het bloesemseizoen prachtig lopen is tussen de fruitboomgaarden, en de heuvelachtige Voerstreek zijn echte aanraders. Je mag niet vergeten dat, met 287,5 meter, het hoogste punt van Vlaanderen zich in deze regio bevindt. Wie zich wil voorbereiden op een deelname aan de Marathon des Sables kan zich dan weer uitleven in de Lommelse Sahara, helemaal in het noorden van de provincie.

Trekpleister: de terril van Beringen-Mijn (Beringen)
De mijnterrils vormen de ideale uitvalsbasis voor een pittige trail. De terrils van Beringen, Eisden, Winterslag, Waterschei en Zolder zijn vrij toegankelijk en hebben zelfs wandelpaden die je naar de top leiden. Beringen heeft twee terrils, waarvan de meest oostelijke open is voor het publiek. Op de parking in de Orgelwinningstraat vertrekt er een route van 2 km tot aan de 125 meter hoge top. Op het plateau krijg je een indrukwekkend panorama over de mijncité en omgeving. Je kunt ook kiezen voor een bewegwijzerd parcours van 3,5 km met start aan het Vlaams Mijnmuseum. Deze terril is echt ideaal voor een intervaltrailtraining. Je loopt lussen rond de steenberg, naar eigen keuze afgewisseld met wat klimmetjes richting de top. De trappen op het einde knijpen je benen gegarandeerd helemaal leeg.

Oost-Vlaanderen

Voor hoogteverschillen in de provincie Oost-Vlaanderen moet je natuurlijk in de Vlaamse Ardennen zijn. In de driehoek OudenaardeRonseKluisbergen ligt er heel wat lekkers te wachten. Vooral de directe omgeving van de legendarische Koppenberg daagt elke trailloper uit. Het leuke aan de puist van Melden is dat je hem vanuit verschillende kanten kunt overwinnen. Maar de populairste loopbestemming in de regio bij zowel toppers als recreanten is het Kluisbos in Kluisbergen.

Trekpleister: De Blaarmeersen (Gent)
Maar je hoeft niet per se naar de Vlaamse Ardennen te rijden om trailervaring op te doen, want dat kan ook centraal in de provincie. In het sport- en recreatiepark De Blaarmeersen komt elke sporter aan zijn trekken, ook de trailliefhebber. Er is een trimparcours van 4,75 km lang rond de centrale vijver. De ondergrond bestaat uit boomschors en verharde paadjes. Wie hoogtemeters wil maken verlaat even het uitgestippelde parcours en spurt de voormalige skiheuvel naar boven, al dan niet via een pad met 184 trapjes. Een fantastisch panorama vanuit de uitkijktoren beloont de inspanningen.

Antwerpen

In de provincie Antwerpen is het met een vergrootglas zoeken naar hoogteverschillen van enige betekenis. Het inspireerde sommige traillopers om tot vervelens toe de hellende banen van de parkeergarages in het centrum van Antwerpen op en af te lopen. Wellicht is het niet toevallig dat hier de alternatieve trails zoals de CittA Antwerp Urban Trail en de Spartacus Run (in het Boomse domein De Schorre) ontzettend populair zijn. De mensen die natuur en groen boven het beton van de stad verkiezen, amuseren zich op het strand van Sint-Anneke of de Kalmthoutse Heide.

Trekpleister: De Witte Bergen (Lichtaart)
De Grote Heide in Lichtaart is de speeltuin van zowat de hele veldrittop. Sven Nys was de eerste om hier te komen trainen. Je vindt hier vooral zand, maar ook enkele hoogteverschillen, al zijn die natuurlijk in niets te vergelijken met het echte werk in de Ardennen. Parkeren doe je in de buurt van Camping Kempen. Daar pik je meteen in op de groene lus van de mountainbikeroute die je over 11,3 km langs de mooiste plekjes, zoals het Zwart Water, voert. Wie een ferme kracht- of intervaltraining wil inlassen, kan terecht in de Put, een groeve met steile wanden. Ook Sven Nys laat hier regelmatig zijn hartslagmeter zwaar in het rood gaan.

Vlaams-Brabant

Het Hageland heeft heel wat lekkers in petto voor traillopers. Onbekend is onbemind en dat geldt zeker voor het Walenbos bij Tielt-Winge. Een natuurgebied van zowat 500 ha met vooral in het zuiden enkele pittige hellingen. De 7 km lange Roeselbergwandeling is zeker een aanrader. Ook in het Pajottenland zijn er heel wat onbekende trailpaadjes. Een interessante uitvalsbasis om de streek te ontdekken, is het mooiste dorp van de provincie, Onze-Lieve-Vrouw Lombeek. Voor de iets oudere lopers is een passage langs de molen van Kapitein Zeppos natuurlijk een must.

Trekpleister: het bos van Witse (Halle)
Ook een andere, populaire televisiefiguur inspireert traillopers: commissaris Witse. De voorbije jaren heeft hij nogal wat misdaadslachtoffers in het Hallerbos gevonden. Gelukkig is dat fictie, want het bos is allesbehalve een macabere locatie. Een aanrader is alvast de 7 km lange Reebokwandeling die aangeduid is met gele paaltjes. Die voert je onder andere langs de Kapittelvijver en door het Tranendal. In de bloeiperiode van de hyacinten is het hier zalig lopen, want zowat de helft van de wandeling kleurt dan blauw. Onderschat dit parcours niet, want onderweg verzamel je toch al snel 150 hoogtemeters. Wie nog iets meer kilometers in de benen wil hebben, sluit in de buurt van het centrale punt – de Acht Dreven – aan op de 4 km lange Sequoiawandeling.

Brussel

In tegenstelling tot wat velen denken, telt onze hoofdstad heel wat groene longen. Duizenden lopers hebben intussen al plekjes als het Warande– en het Dudenpark ontdekt. Een echte trailervaring krijg je daar natuurlijk niet, maar het is toch al een mooi begin. Ook het Park van Laken, waar elk jaar in december de Brussels 10k Gaston Roelants plaatsheeft, is een geschikte locatie voor een lange duurloop in de natuur. In de onmiddellijke buurt ligt er nog een pracht van een park: het Koninklijk Domein van Laken. Wie vraagt eens aan koning Filip, die ook af en toe de loopschoenen aanbindt, om zijn park open te stellen voor het publiek?

Trekpleister: het Zoniënwoud
Zowel Brussel, Vlaanderen als Wallonië zal bij de Unesco een dossier indienen om het Zoniënwoud te laten erkennen als natuurlijk werelderfgoed. Het is afwachten of het zover komt, maar voor de loper verandert er dan niets, want dit is gewoon een prachtig loopgebied. Vanuit het Centrum ADEPS in Oudergem kun je drie jogginglussen volgen van respectievelijk 5, 10 en 20 kilometer. Dit is ook het gebied waar jaarlijks Les Hivernales wordt georganiseerd. Wie deze loopklassieker al in de benen heeft, weet dat er hier geen meter vlak te vinden is.

Bekijk hieronder de foto’s van onze zes trekpleisters. De trailtips van tweevoudig Decathlon Trail-winnaar Thomas Beirnaert en de ervaringen van trailgroentje Nik Bosmans vind je in het extra dikke maartnummer van running.be magazine, nu in de winkel!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?