Dit is het ideale herfstdrankje voor een gezondheidsboost

Pumpkin spice latte’s mogen dan wel hip zijn: de chai latte bevat alle hartverwamende voordelen van klassieke herfstkruiden. Chai Latte bestaat uit zwarte thee met melk en kruiden, waaronder kardamon, kaneel, kruidnagel, steranijs en zwarte peper. Dankzij de vele ontstekingsremmende kruiden in chai latte kan het drankje zelfs je hartgezondheid verbeteren.
Gezondheidsvoordelen van Chai latte
 1. Gezondere bloedsuikerspiegel

Veel gezondheidsvoordelen van chai latte zijn te danken aan de kruiden die het bevat. Zo zou kaneel de bloeddruk verlagen en kardemon helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het remmen van ontstekingen.

 1. Betere hartgezondheid

Kaneel wordt ook gelinkt aan een betere hardgezondheid doordat het de bloeddruk en de slechte cholesterol zou verlagen. Meer onderzoek is nodig, maar kaneel zou op korte termijn geassocieerd worden met een lagere systolische (bovendruk) en diastolische (onderdruk) bloeddruk.

 1. Verlichten van misselijkheid

Kaneel, gember en zwarte peper kunnen ook helpen bij een betere spijsvertering. Gember eten kan klachten van een opgeblazen gevoel, gas en constipatie verlichten en zelfs misselijkheid tegengaan. Daarnaast hebben kardemon en kruidnagel antibacteriële en viruswerende eigenschappen. Regelmatig chai drinken kan dus helpen bij het bevorderen van je spijsvertering en het versterken van je immuunsysteem.

 1. Meer energie

Chai is een zwarte thee en bevat dus cafeïne. Een kop chai bevat zo’n 25 tot 23 mg cafeïne. Ter vergelijking: koffie bevat 100 tot 120 mg cafeïne. Omdat chai minder cafeïne dan koffie bevat, is het een goede keuze voor zij die hieraan gevoelig zijn, maar toch wat extra energie nodig hebben. Daarnaast zou het regelmatig drinken van zwarte thee goed zijn voor je cholesterol, bloeddruk en het reguleren van de bloedsuiker. Veel van deze voordelen zou zwarte thee te danken hebben aan de hoge concentratie ontstekingsremmende antioxidanten die het bevat.

 1. Goede mondgezondheid

Kruidnagel wordt in verschillende culturen traditioneel gebruikt om de mondgezondheid te verbeteren. Het zoetsmakende kruid wordt dan ook vaak gebruikt als een olie in verschillende types mondwater en mondspoelingen. Volgens onderzoek zou een mondspoeling met kruiden, waardonder kruidnagel, teatree (theeboom) en basilicumolie een positief effect te hebben op tandplak en tandvleesontstekingen.

Zo maak je zelf chai latte

Let bij het bestellen van een chai latte in een (koffie)bar wel op met extra toevoegingen als suiker, vanillesiroop of vloeibare rietsuiker. Kies liever ook voor ongezoete notenmelk. Wil je een wat meer verzadigend drankje? Dan kan je chai latte ook maken met ongezoete sojamelk of (haflvolle) koemelk voor een extra portie eiwitten.

De beste Chai Latte maak je natuurlijk zelf, en dat is helemaal niet moeilijk! Probeer dit recept:

Ingrediënten (2 porties)

 • 200 ml noten- of sojamelk
 • 1 zakje Indiase zwarte thee / chai thee
 • ½ tl kaneel
 • ½ tl kardemonpoeder
 • ½ tl nootmuskaatpoeder
 • 1 kruidnagel
 • Verse gember, fijngesneden of geraspt (ca. 1 cm) of ½ tl gedroogde gember
 • 1 peperbolletje, gekneusd
 • 1x steranijs, optioneel, als topping

 

Bereidingswijze:

 1. Zet een kopje zwarte thee.
 2. Verhit de melk en voeg hier de kruiden aan toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten intrekken. Je kan de melk ook in een melkschuimer doen of het lichtjes opkloppen in het pannetje om een schuimig laagje te krijgen.
 3. Meng de melk met de thee, werk af met steranijs en voeg eventueel nog meer kruiden naar smaak toe.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?