Deze slimme hacks helpen je om sneller gewicht te verliezen

First things first: gewichtsverlies op lange termijn vraagt om een verantwoorde aanpak op vlak van voeding en lichaamsbeweging. Maar er zijn wel extra trucjes die kunnen bijdragen waarmee je nét dat tikkeltje sneller overtollige kilo's kan kwijtspelen. Volgende slimme hacks worden vaak naar voren geschoven door voedings- en bewegingsexperts én zijn bovendien erg simpel om toe te passen.

1. Zorg voor een koele omgeving

Een slimme manier om meer vet te verbranden is door je huis, kantoor en auto iets koeler te houden dan je gewend bent. Je lichaam zal extra calorieën verbranden om je warm te houden. Door de koudere temperatuur zal je lichaam van nature uit meer vitamine A produceren, die je lichaam helpt om wit, ‘ongezond’ vet om te zetten in bruin, ‘gezond’ vet. Hierdoor zal je lichaam meer energie verbranden dan dat het opslaat als vet.

2. Leg je sportkleding al de avond ervoor klaar

Het is een van de oudste, traditionele adviezen, maar het kan echt een verschil maken. Als je de volgende ochtend wil sporten, moet je de avond ervoor alle ‘obstakels’ elimineren die de keuze moeilijker maken om al dan niet te gaan. Door deze excuses voor te zijn (door bv. alles netjes klaar te leggen) hou je je schema consistent vol. Lees zeker ook deze tips om gemotiveerd te blijven sporten.

3. Drink een glas water meteen na het opstaan

Voor je je in het zweet werkt, onthoud dat voldoende water drinken cruciaal is voor een optimale stofwisseling. Een studie uit The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism toonde eerder aan dat zij die 500 ml (zo’n 2 grote glazen) water dronken hun metabolisme met 30% verhoogden. De onderzoekers schatten dat het verhogen van je dagelijkse waterinname met 1,5 liter ervoor kan zorgen dat je jaarlijks 17.400 kilocalorieën extra kan verbranden.

4. Doe aan exercise snacking doorheen de dag

Een slimme hack om de hele dag makkelijk meer vet te vebranden is om je metabolisme een boost te geven a.d.h.v. korte intervallen op meerdere tijdstippen per dag. Het is een makkelijke manier om meer te bewegen zonder dat je hier een ‘normale’ trainingssessie voor nodig hebt. Neem bijvoorbeeld altijd de trap, parkeer je auto verder weg, … Of trek mini-sprintjes. Zo zou zelfs een inspanning van 4 seconden je al fitter maken. Door je lichaam korte beweegmomenten doorheen de dag te geven, laat je je hartslag stijgen, waardoor je meer kilocalorieën verbrandt.

5. Friemel meer

Zelfs als je niet in de mogelijkheid bent om aan ‘exercise snacking’ te doen, wil dat niet zeggen dat je geen vet kan verbranden. Meer nog, je zou zelfs vet kunnen verbranden op de simpelste manier ooit: door te friemelen namelijk. Volgens onderzoek zou je tien keer meer calorieën verbranden dan wanneer je gewoon stilzit. Het mag er misschien rusteloos uitzien, maar door regelmatig je spieren en gewrichten te bewegen (hoe klein die bewegingen ook mogen zijn) zou je over de hele dag tot wel 350 calorieën kunnen verbranden. Wetenschappers verklaren dit aan de hand van myosine, een eiwit dat cruciaal is voor onze spiersamentrekking en stofwisseling. Bij inactiviteit (zelfs voor korte periodes) wordt dit eiwit simpelweg niet aangemaakt. Een simpele beweging (je been strekken, een potlood grijpen, schuiven over je stoel) kan je uit die inactieve staat helpen.

6. Eet eiwitten bij het ontbijt

In plaats van je ontbijt over te slaan (in de hoop zo minder te eten), kies je beter voor een ontbijt rijk aan proteïne. Dankzij de eiwitten bevorder je de spieropbouw, waardoor je na enige tijd meer kilocalorieën zal verbranden (hoe meer spieren, hoe sneller je rustmetabolisme). Ook verhogen eiwitten het verzadigingsgevoel, waardoor je minder naar een (ongezonde) snack grijpt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.