‘Deze marathon is een symbolische middenvinger naar terreur’

Nice is een van de plaatsen die we helaas ook associëren met een terroristische aanval. Jaarlijks start ook de Marathon des Alpes-Maritimes er, die Nice verbindt met Cannes. Onze man liep mee.

Nice, zondag 5 november 2017. De tiende editie van de Marathon des Alpes-Maritimes staat bol van de symboliek. Zo vertrekt de marathon dit jaar opnieuw op de prestigieuze Boulevard des Anglais. Een jaar geleden week de organisatie noodgedwongen uit naar het voetbalstadion van OGC Nice, als gevolg van de aanslag op 14 juli 2016. Nice is deze terreurdaad uiteraard nog niet vergeten. De veiligheidsmaatregelen voor de marathon zijn dan ook draconisch. Wie de Marathon Expo wil bezoeken, moet zijn deelnamebewijs voorleggen en ontsnapt niet aan een fouillering door een legertje zwaarbewapende veiligheidsmensen. Het volledige parcours is goed beveiligd. Zo blokkeren vrachtwagens zelfs de kleinste zijbaantjes. Het totale kostenplaatje van al die extra maatregelen bedraagt volgens de organisatoren liefst 150.000 euro.

Allons enfants …

De animatoren doen intussen hun best om met allerlei opwarmingsoefeningen de ambiance in het startvak te brengen. Dat lukt vrij aardig. Daarna vragen ze een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag. Op het einde van dat ingetogen moment zet een zangeres samen met 14.000 enthousiaste lopers de Marseillaise in. “Allons enfants de la Patrie, le jour de gloire est arrivé!” Jammer genoeg ken ik alleen het eerste zinnetje van het Franse volkslied, maar ik geniet daarna met volle teugen van deze massaal opgestoken, symbolische middenvinger naar terreur.

De volledige reportage van deze marathon lees je in ons zomernummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?