Debat over de loophype: ‘Je goed voorbereiden, is heel belangrijk’ (video)

Eerder deze week kwam tijdens de talkshow Van Gils & Gasten op EEN een debat over de loophype aan bod. Wij keken mee.

Met Bieke Ilegems, Kurt Rogiers, Maarten Vangramberen en presentator Lieven Van Gils zaten er vier mensen rond de tafel die in het (recente) verleden op onze cover stonden. Vier heel verschillende lopers, zo wordt duidelijk tijdens het debat van een kwartier waaraan ook sportarts Tom Teulingkx deelneemt.

Blessures

Naar aanleiding van de bijna 40.000 deelnemers aan de AG Antwerp 10 Miles & Marathon wierp Van Gils op of de loophype ook effectief een zegen is voor de volksgezondheid. Ilegems getuigde dat ze het loopplezier wat was verloren na de marathon van Berlijn. “Nochtans voelde ik mij na die wedstrijd geweldig goed, maar een beetje later volgde een dip. Pas recent trok ik mijn loopschoenen weer aan”, aldus de presentatrice. Vangramberen, die al twee marathons liep, pikte in: “Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Als je je goed voorbereidt, geniet je van de wedstrijddag en wil je een paar dagen later al opnieuw lopen. Ik loop en fiets elke dag omdat ik dat leuk vind.”

Teulingkx bevestigde wat Vangramberen vertelde: “Sporten is gezond, maar je moet je goed genoeg voorbereiden. Je lichaam moet een bepaalde belasting kunnen verdragen.” Het is wel niet altijd even simpel om te weten of je je lichaam overbelast, weet de dokter: “Naar je lichaam luisteren, is goed, maar niet altijd even gemakkelijk. Het is belangrijk dat je weet of je gezond genoeg bent om je doel te realiseren. Je hebt ook een realistisch plan nodig, vaak in functie van de tijd die je hebt.” Te weinig tijd om je doel te bereiken? De sportarts wees op de talrijke kortere afstanden die de grotere evenementen aanbieden.

Apps

Rogiers bracht ook de talrijke sportapps ter sprake, die je motiveren om je doelen te bereiken. Teulingkx: “Bij de wielrenners zeggen ze weleens: ‘Als het niet op Strava staat, is de prestatie niet gebeurd.’ Op zich is het goed om je prestaties te monitoren, maar je mag geen slaaf van je toestel worden. Gebruik je verstand.” Dat de ene app de andere niet is, werd eerder al duidelijk.

Het volledige debat (het begin van de uitzending) is te bekijken via onderstaande link.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?