De ongekroonde koning van de lange afstand: Jo Schoonbroodt (M60)

Hoe langer, hoe beter en hoe ouder, hoe beter. Het is een korte omschrijving van Jo Schoonbroodt, de blikvanger van de 'Het Geheim van Hardlopen'-rubriek van deze week!

Toen Hans in 2011 weer serieus ging lopen, werd hij gewezen op de prestaties en de website van Jo Schoonbroodt. Zijn mond viel open toen hij de fenomenale tijden van Jo las op zijn fantastische website. Hij is hét grote voorbeeld voor ons en vele andere lange afstandslopers, zowel door zijn ongeëvenaarde prestaties als door zijn vriendelijkheid en passie voor de loopsport.

Wie is Jo Schoonbroodt (11-09-1950)?

Jo werkte tot 2013 als system engineer bij Sabic in Limburg. Hij begon in 1986 met lopen omdat zijn cholesterolgehalte te hoog was. In 1989 liep hij zijn 1ste halve marathon in 1:25. Bij zijn debuut op de marathon in 1993 (Rotterdam) finishte hij meteen al in 2:49! Hij is al meer dan 20 jaar de ongekroonde koning van de oudere lange afstandslopers in Nederland. Hij werd vele malen Nederlands Kampioen in de klassen M45, M50, M55 en M60 en vestigde een wereldrecord op de 6 uur bij de M60 (78.953 km!). Jo loopt vooral in Limburg en de Ardennen en is een groot liefhebber van (zeer zware) ultralopen en bergtrails.


Figuur 1 Jo krijgt een exemplaar van het Geheim van Hardlopen bij het Henschotermeer

25 jaar topprestaties!

De website van Jo bevat een schat aan informatie, waaronder de ontwikkeling van zijn prestaties in de afgelopen 25 jaar. Zie de tabel.

In de tabel zijn twee bijzondere kenmerken van Jo al meteen te zien:
1. Jo behaalde zijn beste prestaties pas op latere leeftijd (50-55 jaar) en ook nadien gingen zijn prestaties nauwelijks achteruit
2. Jo heeft een uitzonderlijk goed uithoudingsvermogen en behaalt zijn beste prestaties op de marathon en ultralopen.

Hoe langer, hoe beter!

Hoe bijzonder het uithoudingsvermogen van Jo wel niet is, kan afgelezen worden uit de grafiek, waarin de tijden van Jo bij de M60 zijn vergeleken met de wereldrecords bij de M60. Uit de grafiek blijkt dat de machtsfactor uit de formule van Pete Riegel voor Jo geen 1,07 is, zoals bij gewone mensen, maar slechts 1,0485! Een dergelijk lage machtsfactor is zeer uitzonderlijk en bevestigt wat de concurrenten van Jo bij de masters wel weten: Jo wordt steeds beter naarmate de afstand toeneemt!

Hoe ouder, hoe beter!

Hoe onverwoestbaar Jo is, blijkt uit de grafiek waarin de prestaties door de jaren heen zijn weergegeven. We zien dat hij op alle afstanden steeds beter werd tot hij rond zijn 50ste tot 55ste zijn beste tijden liep. Zoals we al eerder gezien hebben, worden normale mensen per jaar 0,8 % per jaar langzamer. Om het effect hiervan te illustreren is in de figuur de theoretische daling van 0,8% per jaar aangegeven met de gele lijn (vanaf 49 jaar). Op de marathon zou dit dus bijna 20 seconden per km schelen, ofwel in de orde van 15 minuten over de hele marathon. Op basis van dit theoretische verval zouden we dus in 2012 een marathontijd van rond de 3 uur verwacht hebben, maar Jo versloeg de tijd en liep gewoon weer 2:45 in Rotterdam 2012!

Wat zal de toekomst brengen?

Jo blijft genieten van het trainen en het lopen van wedstrijden. Hij traint zijn eigen groepje bij de AV Maasrunners, begeleidt vele lopers in de voorbereiding voor marathons en organiseert jaarlijks een trainingsweekend in de prachtige Ardennen. Ook loopt hij vrijwel wekelijks wedstrijden in Limburg, Duitsland en de Ardennen. Zijn snelheid op de kortere afstanden wordt misschien iets minder, maar op de marathon blijft hij onovertroffen. Zo liep hij in Rotterdam dit jaar ‘gewoon’ weer 2:55 en heeft hij recent eventjes binnen 2 maanden 3 marathons onder de 3 uur gelopen (op 14 september Meerssen in 2:58, op 12 oktober Eindhoven in 2:55 en op 9 november Nice-Cannes in 2:56).

Je kunt het effect van de leeftijd op je eigen tijden berekenen met onze calculator op de website www.hetGeheimvanHardlopen.be. Het boek is nu ook verkrijgbaar als e-book.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Hans van Dijk en Ron van Megen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?