De marathon in twee uur?

Het is niet gelukt in Berlijn zondag, het wereldrecord op de marathon verbeteren. Laat staan dat er onder de twee uur werd gelopen! Toch wil het SUB2-project lopers klaarstomen om die laatste mythische grens te doorbreken. Lees er hier alles over!

Kan een mens 42,195 km lopen in minder dan twee uur? “Binnen vijf jaar stomen we iemand klaar die het kan. Als we Afrikaans talent begeleiden met de modernste wetenschappelijke inzichten, kunnen we snel vooruitgang maken”, zegt Jos Hermens van het SUB2-project. Hij stelde met professor Yannis Pitsiladis tien werkpunten op, die deze vooruitgang mogelijk moeten maken. Die tien punten bieden ook recreanten het nodige perspectief!

“Als hij gewoon maar sportdrank drinkt, breekt hij bij zijn eerste marathon in Londen 2002 al het wereldrecord”, zucht Jos Hermens. “Maar Haile wou alleen maar water drinken, had daardoor op het einde te weinig energie, en moest lijdzaam toezien hoe de Marokkaan Khalid Khannouchi de wedstrijd won én het record scherper stelde.” De Nederlandse atletenmanager was zelf in München ’72 olympisch finalist op de 10.000 meter en later manager van onder andere Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele. Hij is nu samen met de Britse professor Yannis Pitsiladis (Universiteit van Brighton) de drijvende kracht achter het SUB2-project. Ze willen atleten begeleiden met de beste expertise in tien werkdomeinen, van trainingsleer en wedstrijdvoorbereiding, over dataverwerking en sportgeneeskunde, tot voeding en materiaalinnovaties.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?