De loopgeheimen van Sportman Frederik Van Lierde

Frederik Van Lierde is verkozen tot Sportman van het jaar. In running.be magazine vertelt de triatleet meer over zijn looptrainingen en geeft hij goede raad aan recreanten.

“Het is een puzzel waarbij je de drie sporten verschillende keren per week traint”, vat Frederik Van Lierde zijn trainingsschema samen in running.be magazine. “Meestal zijn het vijf sessies per sport, per week. Maar ook de verschillende facetten van elke sport moet je trainen, zoals snelheid, kracht en uithouding. Als je twee of drie trainingen op een dag hebt, is het uiteraard onmogelijk om driemaal snelheid te trainen. Zelfs bij lange fiets- of looptrainingen op een bepaalde dag moet je de dag of zelfs de dagen erna rekening houden met herstel. In triatlon kan je natuurlijk perfect recupereren van een looptraining door rustig te gaan fietsen of zwemmen. Maar dagen zonder training zitten er niet veel in.”

Sinds 2010 heeft Frederik Van Lierde twee hoofddoelen in het jaar: eind juni de Ironman van Nice en medio oktober het wereldkampioenschap Ironman in Kona-Hawaï. Het zijn twee triatlons op de langste afstand. Dat wil zeggen: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon lopen. Hoe bereidt hij zich voor op de erg late voorjaarsmarathon in het Franse Nice en op de najaarsmarathon in het Amerikaanse Kona? “In het begin van een voorbereidingsperiode werk ik dikwijls eerst aan mijn loopsnelheid. Op de atletiekpiste doe ik dan regelmatig een reeks van zes of acht maal 200 m in 32 seconden. Ook herhalingen op 400 m, 1.000 m en 2.000 m staan dan op het programma. En dat telkens met de hartslagmeter”, zegt hij.

“Eens we dichter bij de Ironman komen, loop ik veel meer intervals van 4 km of langer aan marathontempo, en dat tempo is 3 minuten en 50 seconden per kilometer. De langste afstand die ik op training loop, is 35 kilometer. Maar dat gebeurt maar één keer, drie of vier weken vóór de Ironman. Daarnaast loop ik in die ultieme voorbereidingsperiode drie à vier keer 28 tot 30 kilometer. Ik totaliseer zo maximaal 100 loopkilometers per week. Meer is in mijn geval zeker niet nodig. Het grote voordeel bij triatlon is dat de conditieopbouw van het zwemmen en het fietsen grotendeels wordt overgedragen op het lopen. Dit geldt trouwens ook voor niet-profatleten.”

Lees het volledige artikel, met nog meer trainings-, voedings- en materiaaladvies in running.be magazine, dat vanaf donderdag 9 januari in de winkel ligt.

running.be magazine
Geert Hoste over lopende zaken, dossier marathon (de kalender met alle Belgische en de belangrijkste buitenlandse wedstrijden, tips van Rik Ceulemans en Stefaan Engels, een volledig eet- en drinkplan en de loopgeheimen van Frederik Van Lierde), de looptrends van 2014, de loophandschoenen en -mutsentest, Linde Merckpoel sluit de KBC-Boerentoren Run af, Paul Van Den Bosch stoomt je in negen weken klaar voor de DVV Antwerp 10 Miles, de Vlaamse Loopomlopen in kaart gebracht, lopende snookerheld Ronnie O’Sullivan, Elodie Ouedraogo over stoere musthaves, tips om je looptechniek te verbeteren, de walkdesk uitgetest, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 9 januari in de winkel ligt!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?