De laatste loopjes van 2015

Aan het eind van het jaar staan er traditioneel heel wat corrida's op de loopkalender. Gaston Roelants bespreekt in het novembernummer van running.be magazine 'zijn' eindejaarsklassiekers: de corrida's in Sao Paulo en Brussel!

Dé eindejaarsloop bij uitstek is natuurlijk de Corrida Internacional de São Silvestre op oudejaarsdag. Gaston Roelants won vier keer in Sao Paulo. Niet verwonderlijk dat de naar hem genoemde Brussels 10k dit jaar omgedoopt werd tot Corrida Gaston Roelants. Op 20 december geeft hij naar goede gewoonte weer het startschot in de schaduw van het Atomium.

“Dat de wedstrijd mijn naam kreeg, is natuurlijk een grote eer”, zegt de ondertussen 78-jarige Roelants. Ik kijk er dan ook elk jaar naar uit om het startschot te geven, een praatje met de atleten te slaan en uiteindelijk de medailles aan de winnaars te overhandigen.” Na afloop van de Corrida gaat Roelants ook nog naar de manche van de Joker+ CrossCup, die ’s namiddags op dezelfde site verloopt. Hij zit dan ook nog altijd in het organisatiebestuur van het veldloopcriterium.

Zes Belgische zeges in Brazilië

Roelants maakte zelf furore tijdens de jaren ’60 door verschillende corrida’s op zijn naam te schrijven. Hij won onder andere vier keer de San Silvestercorrida in het Braziliaanse Sao Paulo, en was daarmee de eerste atleet die dit huzarenstuk realiseerde. Ook landgenoten Rik Clerckx en Lucien Theys stonden er ooit op het hoogste schavotje, waardoor België nu nog altijd op de vijfde plaats in het landenklassement van de wedstrijd prijkt. De Zuid-Amerikaanse corrida, die nu met zijn 15 km dubbel zo lang is als de wedstrijden die onze landgenoten vroeger wonnen, wordt de laatste jaren gedomineerd door atleten uit Kenia en Ethiopië.

Gaston Roelants: “Jammer genoeg hebben we momenteel niet meer de atleten om een rol van betekenis te spelen op zulke grote wedstrijden. Ik heb wel het gevoel dat we opnieuw de goede weg op gaan met de Belgische atletiek. Lopers als Bashir Abdi zetten ons land weer op de atletiekkaart.” Hijzelf krijgt nog elk jaar een uitnodiging in de bus om de bekende corrida in Sao Paulo bij te wonen: “Sinds mijn laatste overwinning ben ik er niet meer geweest. Sao Paulo is ver, heel ver. Daarom laat ik ook de Olympische Spelen van 2016 aan mij voorbijgaan.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?