De kracht van de loopcommunity & de voordelen van samen lopen

Samen lopen biedt tal van voordelen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat steeds meer lopers verkiezen om in groep te lopen. Dankzij de opkomst van running crews en andere loopcommunity’s genieten lopers bovendien van een ruim aanbod aan mogelijkheden zonder dat ze zich dienen aan te sluiten bij een traditionele loopclub. RunningBE ging op zoek naar de kracht van de loopcommunity.

Exact 20 jaar geleden ontstond in New York de allereerste running crew. Stichter Mike Saes trok ‘s avonds laat zijn loopschoenen aan en ronselde zijn eerste leden aan de ingang van nachtclubs. Mijlenver van enige competitiedrang lopen de Bridge Runners sindsdien wekelijks door de straten van New York, telkens weer op een ander parcours. Van Amerika waaide het concept over naar Londen, waarna de rest van Europa volgde. Ook in de Lage Landen vormden zich de voorbije jaren populaire running crews, die een nieuwe groep lopers weten aan te spreken. “Die running crews zijn een gulden middenweg”, evalueert Afke van de Wouw, sportpsychologe en auteur van het boek ‘Leren Presteren’. “Als je lid bent van een meer traditionele loopclub wordt jouw aanwezigheid op de trainingen verwacht. Je betaalt lidgeld en misschien zijn er nog andere verwachtingen, zoals bijvoorbeeld je aanwezigheid op de ledenvergadering of meehelpen tijdens clubevenementen. Running crews bieden meer vrijheid. Je kan meelopen zonder lidmaatschap, maar wel met de voordelen van samen lopen.”

Voordeel voor de samenleving

Running crews zijn helemaal niet de enige vorm van loopcommunity’s die het recreatieve looplandschap kleur geven. Op bijna hetzelfde moment als de eerste running crew in New York ontstond 20 jaar geleden in Londen het concept van Parkrun, waarbij elke zaterdag wordt afgesproken om in een park of natuurgebied op eigen ritme 5 km af te leggen. Dat kan zowel al lopend als al wandelend, wat voor een heel gevarieerd deelnemersveld zorgt: van beginnende lopers tot G-sporters, van kansarmen tot ouders met een buggy. In Nederland bestaan de Parkruns intussen vier jaar, in België worden sinds 2022 tijdens Park’cours rondjes gelopen in het Brusselse Elizabethpark.

Maar ook meer prestatiegerichte loopcommunity’s zijn tegenwoordig rijkelijk aanwezig. Vaak zijn ze verbonden aan een loopspeciaalzaak, sportcentrum of multidisciplinaire praktijk. En dan is er nog het traillopen, dat zich al helemaal buiten de clubstructuren heeft ontwikkeld. Professor Inge Derom van de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de VUB kijkt heel positief naar al die loopcommunity’s. “Het is een geweldig voordeel voor de samenleving dat die loopcommunity’s bestaan. Het was lang een trend om individueel te sporten op een tijdstip dat voor jou persoonlijk het best paste. Die nieuwe running crews zijn een tussenvorm tussen een individuele en de clubgestructureerde vorm van sporten, waarin mensen elkaar vinden. Er is verbondenheid tijdens het sporten. Mensen voelen zich er goed, waardoor ze zich willen engageren. Loopcommunity’s bieden een structuur om samen te sporten. Jarenlang was er een individualisering van de sport, maar daar wordt nu op teruggekomen met de opmars van de verschillende loopcommunity’s. Maar van individueel sporten gaat het niet meteen terug naar het clubgestructureerd sporten.”

Meer lezen over de kracht van de loopcommunity?  Haal RunningBE-magazine in huis, bestel  het magazine of lees het nummer online via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?