Daarom blijf je zweten na een warme douche

Na een rondje lopen in de zon kom je helemaal bezweet thuis. Je kijkt uit naar een warme douche... of neem je toch beter een ijskoude douche?

Toegegeven: een warme, stomende douche voelt als een weldaad voor je vermoeide spieren na het lopen. Maar veel sporters zweren voor een beter herstel bij een koude douche. Het koele water remt de oververhitting van je spieren af en gaat de afbraak van spiereiwitten tegen. Door de koude heb je ook minder kans op een ontsteking van vermoeide spieren. Vergelijk het met een ijskompres op een verstuikte enkel om de zwelling tegen te gaan.

Maar… Wacht met douchen tot je niet langer zweet en je gezicht niet meer gloeit. Als je ijskoud water over je verhitte lichaam plenst, sluiten je poriën zich meteen en ontsnapt je lichaamswarmte niet. Gevolg: je blijft zweten. Laat je lichaam dus geleidelijk wennen aan de temperatuur van het water. Start onder een lauwe straal en draai dan de koude kraan langzaam verder open. Misschien doet het je eerst wat klappertanden, maar na een paar seconden ben je eraan gewend en dan doet het echt wel deugd!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?