Buikvet verliezen? Zet deze voeding vaker op het menu

Wil je wat kilo's kwijtspelen? Dan kunnen deze 8 voedingsmiddelen helpen.

Zo’n 90% van ons totale lichaamsvet zit onderhuids, ook wel het subcutane vet genoemd. De overige 10 tot 15% is het abdominale of viscerale vet. Dit vet staat beter bekend als ‘buikvet’, omdat het zich rond je buik en vitale organen bevindt. Visceraal vet is een van de gevaarlijkste vettypes: het voert niet alleen druk uit op de buikwand, maar ook op verschillende organen, zoals de lever, maag, darmen en nieren. Het goede nieuws is dat visceraal vet met regelmatige lichaamsbeweging en een evenwichtig voedingspatroon het makkelijkste type vet is om kwijt te spelen. Zo doe je er goed aan om je suikerinname te beperken, maar ook door volgende voedingsmiddelen vaker op je menu te zetten.

1. Avocado’s

Avocado’s zijn voedzame vruchten rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren, die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten. Een toast met avocado als ontbijt geeft geen piek in je bloedsuikerspiegel of insulineniveaus – zoals dat wel vaak het geval is met andere (suikerrijke) ontbijtopties als cornflakes of zoet broodbeleg. Avocado’s bevatten bovendien antioxidanten, die ontstekingen tegengaan en je tegen buikvet beschermen.

2. Blauwe bessen 

Met slechts 75 kilocalorieën per 100 gram zijn blauwe bessen een van de meest geconcentreerde bronnen van anthocyanen. Deze blauwpaarse gezonde kleurstoffen gaan ontstekingen tegen, reguleren het glucosegehalte en vermijden verhoogde insulinespiegels – allemaal zaken die een direct effect hebben op je buikvet.

3. Edamame 

Edamame en andere peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten, bevatten veel oplosbare vezels en resistent zetmeel, een prebiotica dat de goede bacteriën, zogenaamde probiotica, in je darmen voedt. Producten rijk aan resistent zetmeel spelen ook een belangrijke rol als je wil vermageren, omdat ze je een verzadigd gevoel geven en de insulinegevoeligheid verbeteren.

4. Eieren 

Eieren zijn rijk aan proteïne en laag in calorieën. De eiwitten geven je een verzadigd gevoel, vragen meer energie om te verteren dan koolhydraten en vetten, geven geen piek in je bloedsuikerspiegel én bevorderen de spieropbouw en -herstel.

5. Vette vis 

Vis rijk aan omega 3-vetzuren, zoals zalm en sardines, verhoogt de aanwezigheid van adiponectine in het bloed. Dit hormoon speelt een rol bij de verwerking van vet en glucose. Hoe hoger de concentratie van adiponectine, hoe meer vet je verbrandt.

6. Gefermenteerde voeding

Een gezond maag- en darmstelsel heeft tal van voordelen: een vlottere vertering, een betere mentale gezondheid, sneller gewichtsverlies, … . Daarnaast spelen de bacteriën in ons maag- en darmstelsel een belangrijke rol in de aanmaak van hormonen die onze eetlust en insulinegevoeligheid regelen. Voed je darmen daarom met probiotische, gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kombucha, kimchi, kefir en zuurkool.

7. Groene thee 

Catechines in groene thee zijn krachtige antioxidanten die je microbioom positief kunnen stimuleren en de koolhydraatvertering en opname kunnen afremmen Zo zouden actieve personen die regelmatig groene thee drinken gemiddeld 7% minder lichaamsvet hebben dan zij die geen thee drinken, zo blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in The Journal of Nutrition.

8. Zoete aardappel 

Zoete aardappelen bevatten grote concentraties carotenoïden: rood, oranje en geelachtige antioxidanten die een positieve invloed hebben op het totale lichaamsvet. Bovendien zijn ze ook een geschikte bron van resistent zetmeel en vormen ze dus een belangrijke rol in je darmgezondheid, insulinespiegels én dat hardnekkige buikvet.

Vet verliezen door te eten? Jazeker, als het maar de juiste voeding is.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.