Brussel maakt zich op voor 11.000 lopers

Nu zondag 2 oktober maakt de hoofdstad zich op voor de 8ste editie van de Brussels Marathon & Half Marathon. Met temperaturen tot 24 °C wordt het bovendien de meest zomerse ooit.

11.000 lopers geven zondag het beste van zichzelf. (foto belga)
Bijna 11.000 lopers uit meer dan 45 (!) verschillende landen zullen aan de start staan van de marathon, halve marathon, Knack Weekend Ladies Run (4km), mini-marathon (4 km) of kids run. De meeste lopers, bijna 7.000, starten in de Halve Marathon, maar ook de Marathon trekt opnieuw meer dan 2.000 lopers.

GROTE INTERESSE UIT BUITENLAND

Nog eens 1.000 lopers meer dan vorig jaar kiezen voor Brussel. Opvallend is dat 25% van de deelnemers uit het buitenland komt en deze wedstrijd aan een weekendje Brussel koppelen. De economische impact van de marathon voor de Stad Brussel, die je ook in andere wereldsteden terugziet, neemt dan ook toe. Vooral het aantrekkelijke parcours door Brussel, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Tervuren, Sint-Pieters-Woluwe en Etterbeek, met als apotheose de finish op de Grote Markt, maken deze marathon uniek.

WIE KLOPT DE KENIANEN?

Topfavorieten blijven de Kenianen. Noah Kosgei, 29 jaar, met een PR van 2.14.03, mikt resoluut op het parcoursrecord van Stephen Loruo (2.11.36) dat dateert van 2006. Hij wordt bijgestaan door zijn landgenoten Paul Kiprop (PR 2.13.56), Hassan Simatwa (debuut) en Gilbert Masai (debuut). De Belgen zijn zondag de outsiders. Gregory Faille, Tim Stessens, Vincent Ternet en de opmerkelijke debutant Koen Wilssens proberen zo hoog mogelijk te eindigen.

Bij de vrouwen is de Nederlandse winnares van vorig jaar, Mariska Dute, de topfavoriete.

OOK SPANNING IN HALVE MARATHON EN KNACK WEEKEND LADIES RUN

De 21 km voor mannen en de 4 km voor dames tellen vanaf dit jaar mee voor de Partena Run Classics, een regelmatigheidscriterium voor de beste Belgische lopers.

Bruggeling Alex Diaz Rodriguez verdedigt zijn leidersplaats. Concurrentie kan hij verwachten van Benjamin Barbier, Dries Busselot, Bram Coppens, Ghirma Woldu en de snelle Brit Dave Mitchinson, voormalig Brits kampioen op de Halve Marathon.

In de Knack Weekend Ladies Run 4 km kan favoriete en leidster in de stand Sigrid Van den Bempt belangrijke punten scoren in afwezigheid van Dejaeghere en Geypen.

Lopers kunnen nog inschrijven tijdens de uitgebreide Marathon Expo in de Koninklijke Militaire School (Hobbemastraat, 1000 Brussel) op vrijdag (15-20u), zaterdag (14-19u) en zondag (vanaf 7.00u).

  
Programma zondag 2 oktober
9.00 uur: Brussels Marathon
9.30 uur: Mini-Marathon (4 km)
9.45 uur: Knack Weekend Ladies Run
10.15 uur: Chiquita Kids Run (start & inschrijvingen Wetstraat ter hoogte van het Parlement)
10.30 uur: Brussels Half Marathon

Start: Jubelpark
Finish: Grote Markt

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.