Blik op de toekomst: ‘Meer betaalbare schoenen op maat’

In ons maartnummer besteden we traditioneel veel aandacht aan schoenen. Koen Wilssens, CEO van loopspeciaalzaak Runners' Lab, laat zijn licht schijnen over de schoenentoekomst.

Koen Wilssens: “Lokale productie kan de grootste impact hebben. Nu ziet de productie van een loopschoen er ruwweg als volgt uit: ontworpen in Europa of de VS, massaal geproduceerd in China, en verscheept naar wereldwijde verdeelcentra. Van daaruit gaat het naar de winkels. Dat is een enorme transportketen. Bovendien zit je altijd met overschot, die terug moet. Dat kan anders. Met 3D-printing produceer je met een lokaal productiestation overal in de wereld. Zo knip je die hele transportketen weg.”

Koen weet waarover hij praat, want Runners’ Lab ontwikkelde met technologiereus HP de ‘fitscan’. Kort uitgelegd: je maakt een scan van de drukpunten op je voet. Je ontwerpt een individueel aangepaste zool. En die maak je via een 3D-printer ter plaatse en naai je aan het bovenwerk. Brooks sprong al op de techniek en verspreidde fitscans over enkele winkels. Wilssens: “Zelf gaan we er ook mee aan de slag. Vanaf volgend jaar willen we in Paal-Beringen onze RS Lab-schoen maken. Binnen vijf jaar gok ik dat we 50 procent van de schoenen die we verkopen, zelf maken. Het is een groot voordeel voor de klant, die een gepersonaliseerde schoen krijgt. En zo’n exemplaar kost waarschijnlijk niet meer dan een gewone schoen, want je hebt geen rest- of transportkosten. Nu kosten maatschoenen nog 300 euro.”

Lees het volledige artikel over de ’toekomst van de schoen’ in ons maartnummer, of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?