Bijna helft lopers heeft maag-darmklachten

45% van de lopers heeft last van maag-darmklachten zoals steken in de zij, diarree en buikpijn. Dat blijkt uit een promotie-onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Maag-darm-leverarts in opleiding Rinze ter Steege promoveerde op zijn proefschrift ‘Gastrointestinal ischemia: diagnosis and clinical presentation’. Daaruit blijkt dat maag-darmklachten vaker voorkomen bij sporters jonger dan 20 jaar, vrouwen en lopers die eten en drinken tijdens het uitoefenen van hun hobby maar dit niet gewend zijn.

Ter Steege onderzocht 1.300 deelnemers die kortere of langere afstanden liepen. 45 procent van hen had tenminste één maag-darmklacht tijdens het lopen, 11 procent had last van ernstige klachten. Bijna 3 procent van de lopers had nog klachten gedurende 24 uur na het lopen.

Volgens Ter Steege is er nog weinig onderzoek gedaan naar het voorkomen van maag-darmklachten tijdens het lopen, de oorzaken ervan en hoe het te voorkomen is.

Vooral bij onervaren lopers kunnen de klachten vervelend aanwezig zijn. Door het opbouwen van conditie hoeft het lichaam steeds minder inspanning te leveren voor een bepaalde prestatie en daardoor wordt de bloedtoevoer van het maagdarmstelsel beter behouden. Daarnaast wordt bij goed getrainde sporters de maag sneller geleegd, dan bij minder getrainde sporters het geval is.

Ter Steege adviseert sporters om te oefenen met het innemen van voedsel en drinken tijdens het sporten en hun lichaam eraan te laten wennen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?