Belg realiseert straf record in mythische (en stormachtige) Spartathlon

De Spartathlon is sowieso al een loodzware loopwedstrijd. Maar storm Zorba deed er het voorbije weekend nog een schepje bovenop. Zo werd het voor een van onze landgenoten een extra memorabele editie.

Eerst een beetje geschiedenis. De Spartathlon is een loopwedstrijd van 245,3 kilometer, met start in Athene en finish in Sparta. De deelnemers lopen elk jaar het parcours dat boodschapper Phidippides in 490 voor Christus in 36 uur gelopen zou hebben. En dat traject loopt niet alleen over verharde wegen.

Wat het bij die 36ste editie extra moeilijk maakte, was storm Zorba, die heel wat delen van het traject onder water zette (bovenstaande foto is een archiefbeeld, de video hieronder is van dit jaar). Het weerhield Yoshihiko Ishakawa er niet van om het parcours als snelste af te leggen. De Japanner finishte na 22u55’13” en had zo’n drie kwartier voorsprong op de nummer twee, Radek Brunner uit Tsjechië. Ter info: het parcoursrecord staat op naam van de Griek Yannis Kouros: 20u25′. Bij de vrouwen was er Tsjechisch succes, met winnares Zsuzsanna Maraz (27u05’28”) en haar landgenote Katerina Kasparova als runner-up. Ook hier was het verschil ongeveer drie kwartier.

De landgenoten

237 van de 387 deelnemers finishten deze mythische wedstrijd, wat gezien de weersomstandigheden nog best veel is. Onder hen ook vijf landgenoten. Daarbij een speciale vermelding voor Luc De Jaeger. Hij rondde de ultra af in 34u33’56”. Het was voor de man al zijn tiende Spartathlon. Geen enkele landgenoot finishte vaker in deze legendarische loopwedstrijd. Wij zoeken hem deze week op voor een babbel. Het resultaat daarvan vind je in ons volgende magazine.

De andere landgenoten waarvoor wij onze hoed afnemen, zijn Chris Dhooge (30u00’35”). Geert Ceuppens (31u18’31”), Bart Janssens (33u53’11”) en Luc Maes (35u38’52”).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?