Bashir Abdi wil eigen Europees record aanvallen in Rotterdam

Bashir Abdi keert met grootse plannen terug naar de NN Marathon Rotterdam. Onze landgenoot heeft de ambitie om op zondag 16 april 2023 het Europese record, dat hij vorig jaar op de Coolsingel met 2.03.36 op zijn naam zette, verder aan te scherpen. Abdi is ervan overtuigd dat zijn favoriete marathon hem vanwege "het snelle parcours, het uitbundige publiek en de voortreffelijke organisatie" de beste mogelijkheden biedt.

De 33-jarige Abdi is toe aan zijn negende marathon, zijn vierde in Rotterdam. De Gentenaar pakte zowel bij het WK atletiek in Eugene, dit jaar, als tijdens de Olympische Spelen in Japan (2021) de bronzen medaille. Ook in de marathon van Londen finishte hij in oktober als derde.

In april eindigde Abdi bij de NN Marathon Rotterdam als vierde, nadat hij zijn boezemvriend Abdi Nageeye behulpzaam was geweest in diens geslaagde jacht op de zege en het Nederlands record (2.04.56). Nageeye op zijn beurt had een jaar eerder Abdi tijdens een bloedstollende apotheose in Sapporo op inspirerende wijze meegesleept naar het olympische erepodium, waarop hij zelf als tweede schitterde.

Bashir Abdi ebuteerde in 2018 tijdens de NN Marathon Rotterdam ondanks een valpartij als achtste in 2.10.46. De beste herinneringen bewaart hij aan zijn droomrace in 2021, toen de ‘held van de Coolsingel’ triomfeerde in een Europees record van 2.03.36, tevens parcoursrecord en de snelste tijd ooit in Nederland gelopen.

“In Rotterdam viel alles op de juiste plaats: perfect marathonweer, perfecte hazen, perfecte organisatie en dicht bij huis. Ik heb verschillende topmarathons gelopen, zoals in Chicago, New York, Tokio en Londen, maar de sfeer van Rotterdam vind je nergens anders ter wereld. Niet normaal! De mensen zijn er gek van de marathon. Het motto van de NN Marathon Rotterdam – ‘#DeMooiste’ – klopt helemaal”, vertelde Abdi eerder aan RunningBE.

Abdi geldt bij de NN Marathon Rotterdam als een publiekslieveling. Na zijn recordrace kuste hij het ‘heilige’ asfalt van de Coolsingel en sprak het publiek enthousiast toe met de woorden “dank je wel, Rotterdam”. “Ik heb van deze race genoten. Iedereen riep mijn naam. Kippenvel! Rotterdam is voor mij dé marathon, mijn thuismarathon”, zei hij na zijn sprookjesachtige triomf.

Namens de organisatie, Mario Kadiks, tijdelijk teruggekeerd als organisator na het vertrek van zijn opvolger Remco Barbier: “Wij zullen er weer alles aan doen om Bashir Abdi optimale voorwaarden te bieden voor een snelle race. Dat doen we vanzelfsprekend ook voor alle andere toplopers en recreatieve deelnemers, in het bijzonder de deelnemers aan de bij ons teruggekeerde Nederlandse kampioenschappen. Na de grote successen van de afgelopen jaren belooft de 42ste editie van de NN Marathon Rotterdam opnieuw gedenkwaardig te worden.”

De acht marathons van Bashir Abdi:

  • 2018 NN Marathon Rotterdam 2.10.46 (8ste)
  • 2019 Londen 2.07.03 (7de, Belgisch record)
  • 2020 Chicago 2.06.14 (5de, Belgisch record)
  • 2020 Tokio 2.04.49 (2de, Belgisch record)
  • 2021 Olympische Spelen Tokio 2.10.00 (3de)
  • 2021 NN Marathon Rotterdam 2.03.36 (1ste, Europees record)
  • 2022 NN Marathon Rotterdam 2.05.23 (4de)
  • 2022 WK in Eugene 2.06.48 (3de)
  • 2022 Londen 2.05.19 (3de)

42ste editie NN Marathon Rotterdam

Het marathonweekend begint op zaterdag 15 april met de Marathon Rotterdam Walk (5, 10 en 15 km), de Your Marathon Challenge, de NN Kids Runs (1 en 2,5 km) en de City Run (4,2 km). Op zondag 16 april volgen de internationale marathon inclusief NK en de kwartmarathon. De start van de marathon is om 10u, de laatste loper wordt feestelijk binnengehaald om circa 16u30. Voor alle onderdelen geldt een gelimiteerd aantal deelnemers. Inschrijven is nog mogelijk.

KWF – Ren tegen kanker

De NN Marathon Rotterdam steunt ook deze editie KWF Kankerbestrijding. Minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Dat is het doel van KWF Kankerbestrijding. De deelnemers kunnen het verschil maken door bij inschrijving een donatie te doen en/of een actiepagina aan te maken bij KWF.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?