Badwater Ultramarathon niets voor watjes

Volgens de organisatoren is de Badwater Ultramarathon de zwaarste wedstrijd ter wereld. De deelnemers moeten niet enkel meer dan 200km afleggen, maar daarenboven dient dit te gebeuren in temperaturen van rond de 45 graden.

Het broeierige Death Valley vormt het strijdtoneel voor de Badwater Ultramarathon. (foto belga)
De totale afstand van de wedstrijd bedraagt 215 km en vindt plaats in de Verenigde Staten van 16 tot 19 juli. De Ultramarathon verbindt het laagste punt van de Verenigde Staten, Badwater Californië 85m onder zeeniveau, met het hoogste punt Mount Whitney op een hoogte van 4421m.

De deelnemers worden geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. In Death Valley, kan de temperatuur makkelijk oplopen tot boven de 45 graden. De boodschap is om voldoende vocht op te nemen om dehydratatie te voorkomen.

De eerste atleet die de voettocht tot een goed einde bracht was Al Arnold. Hij had vier pogingen en een helse tocht van 80 uur nodig om uiteindelijk als eerste te gloriën op Mount Whitney. Nadien presteerde Jay Birmingham hetzelfde in 1981. In 1987 werd de wedstrijd officieel erkend.

Vanwege de aanzienlijke impact van de wedstrijd op het menselijk lichaam wordt slechts een beperkt aantal deelenemers toegelaten. Wie wil deelnemen moet zich eerst kwalificeren in een kwalificatiewedstrijd. Dit jaar konden 90 lopers zich plaatsen, waaronder 23 vrouwen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?