Auteur ontrafelt 5 loopmythes

'Alles wat je wilt weten over hardlopen'. Dat is de titel van het nieuwe boek van Mariska van Sprundel. Daarin gaat ze op zoek naar de waarheden achter haar favoriete hobby.

Mariska van Sprundel is een 31-jarige wetenschapsjournaliste en klopte voor haar boek aan bij wetenschappers. Want, zo zegt de Nederlandse in De Volkskrant: “Alle lopers hebben honger naar kennis, maar iedereen zegt wat anders.” Voor De Volkskrant hield ze al 5 ‘loperswaarheden’ onder het vergrootglas: schoenen op maat, stretching, drinken, lopen op blote voeten, en lopen is (on)gezond. Wij delen hieronder Mariska’s bevindingen over dat laatste thema.

Lopers zijn doodlopers

Onderzoek bij Amerikaanse marathonlopers wees uit dat 1 op de 259.000 een fataal hartinfarct kreeg tijdens het sporten. Bij het merendeel ging het om een aangeboren hartafwijking die niet was onderkend.
Marika’s advies: loop ‘met mate’. De grens van het gezondheidsvoordeel ligt op 100 minuten lichaamsbeweging per dag. Niet dat ultra-atleten eerder doodgaan, maar de voordelen van het sporten vlakken bij extreme inspanningen wat af. Lopers hebben bijvoorbeeld betere knieën dan stilzitters, maar dat geldt niet voor ultralopers.

En heb je geen zin om te lopen? Dat kan je trainen, volgens Mariska: “Ga eens trainen als je te weinig hebt geslapen of na een lange werkdag. Dan voelt het lopen vanaf de eerste kilometer zwaar aan, maar als je doorzet maakt het je mentaal harder en daar profiteer je uiteindelijk van.”

Het volledige artikel lees je hier.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.