ASICS viert 25 jaar GEL

Het is exact 25 jaar geleden dat het ASICS-instituut voor Sportwetenschappen in het Japanse Kobe GEL introduceerde. Sinds 1986 zorgt deze baanbrekende technologie voor een uitstekende demping in loopschoenen.

Een foto van de jarige. (foto bart oomes)
Sinds de oprichting van ASICS in 1949 werkt het merk samen met wetenschappers, topatleten en trainers aan de ontwikkeling van innoverende sportartikelen die de prestaties van atleten verbeteren. Deze inspanningen resulteerden in 1986 in de ontwikkeling van een op siliconen gebaseerd dempingsysteem – GEL – dat sindsdien onmisbaar is geworden in de sportwereld. GEL is ingebouwd op strategische punten in de middenzool en dempt zo alle krachten die de voet tijdens de sportprestatie te verwerken krijgt, waardoor het lichaam aan minder kracht onderhevig is.

De ASICS GT-II en ASICS GEL-FREAKS α (alfa) waren de eerste loopschoenen die het nieuwe product bevatten dat toen de bijnaam ‘α Gel’ kreeg. Bij de lancering was GEL één van de belangrijkste technologieën in de ASICS schoenen. 

Tegenwoordig vormt het een onderdeel van het Impact Guidance System (I.G.S.), een fundamentele designfilosofie waarrond de technische schoenen van ASICS ontwikkeld worden. De onderling verbonden componenten van het I.G.S., een combinatie van effectieve technologieën, laten een natuurlijke en efficiënte voetafwikkeling toe, door de landingspositie aan te passen, de middenvoet te stabiliseren en de afzetpositie van de voet te verbeteren.

Dr. Nishiwaki, General Manager van het ASICS-Instituut voor Sportwetenschappen stelt: “Als de voet van een atleet de grond raakt met een kracht die vier keer zijn lichaamsgewicht bedraagt, is het niet verwonderlijk dat beginnende hardlopers bijvoorbeeld een hoger risico op blessures lopen dan hun ervaren tegenhangers en topatleten. Daarom zijn hardloopschoenen met een goede demping uiterst belangrijk. Al 25 jaar speelt GEL een absoluut leidende rol op het vlak van demping en draagt het zo bij tot de vermindering van de kans op een blessure.”

GEL zit in specifieke delen van de schoen, waar de impact het grootst is. In de meeste gevallen is dit de hiel en de bal van de voet. GEL verdeelt de schok door de verticale krachten in horizontale om te zetten, waardoor de beweging van de voet vergemakkelijkt en de gewrichten beschermd worden zonder dat de schoen aan stabiliteit moet inleveren.

FOTO VAN DE JARIGE

Om het 25-jarig bestaan van GEL te vieren, heeft ASICS de wereldberoemde fotograaf Bart Oomes uitgenodigd om een iconische foto te maken. De internationale artiest, die bekend staat voor het analyseren van objecten in zijn werk, fotografeerde de ASICS GT-2160. ASICS selecteerde de GT-2160 voor de foto, omdat de GT-II serie in 1986 één van de eerste schoenen met de GEL technologie was en nu de meest populaire hardhardloopschoen in Europa is.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?