Alcoholvrij bier voor sporters: wat zijn de voordelen?

Sporten is therapie. Een therapie met een nog groter effect als er na de training onder vrienden wordt nagekletst met een pintje in de hand. Maar is dat pintje wel zo’n goed idee? Wie intensief sport, kan wel een liter vocht per uur verliezen. De alcohol in bier zorgt ervoor dat je nieren nog sneller vocht afscheiden. Dehydratatie verhindert het herstel en kan leiden tot hoofdpijn en een afname van het algemeen mentaal en fysiek functioneren. Een slimmer alternatief?  Alcoholvrij bier. En dat is een gezonde én lekkere zet, zo blijkt!

Alcoholvrij bier als isotone drank

Isotone sportdranken leveren elektrolyten en energie (koolhydraten) aan. De zoutconcentratie van een isotone drank komt goed overeen met onze eigen lichaamsvochten. Dat betekent dat een isotone drank snel wordt opgenomen, op een moment dat ons lichaam een snelle aanvoer van water, koolhydraten, vitaminen en mineralen het meest nodig heeft. Alcoholvrij bier is een isotone drank die van nature koolhydraten, vitamine B, natrium en kalium bevat: allemaal ingrediënten die bevorderlijk zijn om je vochtpeil op te krikken na de inspanning. Alcoholvrij bier bevat zelfs meer kalium dan de gemiddelde sportdrank en zorgt zo voor een betere opname van koolhydraten.

Magische polyfenolen

Alcoholvrij bier bevat nog meer stoffen die een positieve invloed kunnen hebben op de recuperatie. Heb je weleens gehoord van tannine en flavonoïde? Het zijn voorbeelden van polyfenolen, een grote familie van natuurlijk voorkomende organische verbindingen die overvloedig aanwezig zijn in planten. Uit onderzoek blijkt dat het eten van polyfenolen een ontstekingsremmende werking heeft en mogelijk ook beschermt tegen bepaalde types kanker. Belangrijke bronnen van polyfenolen zijn onder meer bessen, thee, druiven (zo bevat ook wijn polyfenolen), olijfolie, chocolade en noten. In het geval van bier zijn de polyfenolen afkomstig uit gerst en hop. Een studie van de Universiteit van München toonde aan dat marathonlopers die 1,5 liter alcoholvrij bier per dag dronken minder kans op ontstekingen en infecties aan de luchtwegen hadden.

(…)

Het volledige artikel over alcoholvrij bier en sport lees je in het nieuwsste RunningBE-magazine. Verkrijgbaar in de winkel en online via de webshop.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?