‘Alcoholvrij bier ideaal voor marathonlopers’

Volgens onderzoekers aan de Technische Universiteit van München helpt worden marathonlopers minder snel verkouden als ze alcoholvrij bier drinken.

Polyfenolen zouden verantywoordelijk zijn voor de verminderde kans op ziektes na een marathon. (foto belga)
De Duitse wetenschappers lieten 277 deelnemers aan de marathon van München vanaf drie weken vóór tot twee weken na de wedstrijd dagelijks 1 tot 1,5 liter alcoholvrij witbier of een speciaal gebrouwen placebo drinken. Dat placebo bevatte precies dezelfde ingrediënten als het witbier, op het ontbreken van polyfenolen na.

Na het lopen van een marathon raakt het immuunsysteem van lopers grondig verstoord. Zo treden er versterkte ontstekingsreacties op en hebben ze vaker een infectie aan de bovenste luchtwegen. Het drinken van het alcoholvrije witbier bleek de kans op een verkoudheid te doen afnemen en zij die toch een verkoudheid opliepen, hadden mildere symptomen of waren minder lang ziek, zo staat te lezen in Medicine & Science in Sports & Exercise.

Verantwoordelijk voor dit effect zijn polyfenolen, plantaardige stoffen waarvan al een tijd wordt gedacht dat ze ontstekingsremmend en anticarcinogeen zijn. Polyfenolen komen in allerlei voedingsmiddelen voor, waaronder bier. Het witbier dat in de studie is gebruikt, was gekozen vanwege de diversiteit aan polyfenolen en populariteit bij marathonlopers en triatleten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?