Spin-off van Vlaams Instituut voor Biotechnologie werkt aan revolutionaire pil tegen obesitas

Tanai Therapeutics, een spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, werkt aan een revolutionaire pil tegen obesitas. Met het Nederlandse investeringsfonds BioGeneration Ventures en de Deense farmareus Novo Nordisk heeft Tanai Therapeutics twee belangrijke investeerders aangetrokken met het oog op de ontwikkeling van de pil, die nog een lange weg af te leggen heeft.

Tanai Therapeutics, dat in december 2023 boven de doopvont gehouden werd en voortbouwt op het onderzoek van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek, zit nog in de preklinische fase voor de ontwikkeling van zijn diabetespil.

Die pil heeft het potentieel om selectief vetverlies te bevorderen door het energieverbruik te verhogen met behoud van spiermassa. Spiermassaverlies is een pijnpunt van de huidige obesitasmedicatie. Veel Biotech- en farmabedrijven werken aan nieuwe geneesmiddelen die dit pijnpunt aanpakken, zo ook Tanai Therapeutics.

Dat Tanai Therapeutics bovendien werkt aan een geneesmiddel in pilvorm is extra interessant. Een pil is makkelijker te produceren en de werkzame stof is eenvoudiger toe te dienen dan via injecties.

Novo Nordisk is bekend van het diabetsmedicijn Ozempic en obesistasmedicijn Wegovy. Dankzij de inbreng van de Deense farmareus, BioGeneration Ventures en eerdere investeerders kan Tanai Therapeutics nu de preklinische studies financieren. Tegen 2026 wil het Vlaamse bedrijf een pil ontwikkeld hebben, waarna de klinische studies bij mensen kunnen beginnen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?