Review: nieuwe Brooks Glycerin MAX maakt lopen (nóg) makkelijker

Brooks Running lanceert op 1 oktober de gloednieuwe Glycerin MAX, ontwikkeld om je loopervaring te optimaliseren en je te helpen om met minder moeite te lopen. RunningBE kon de schoen als een van de eersten testen. Wat maakt deze Glycerin MAX zo speciaal en is deze schoen ook een interessante keuze voor jou?
Nieuwe, veelbelovende technologie

Aan de basis van de Glycerin MAX ligt Brooks’ nieuwe – en we mogen gerust zeggen ‘innovatieve’ – DNA Tuned-dempingstechnologie. Deze DNA Tuned is ontworpen om elke stap moeiteloos te laten aanvoelen door zachte landingen te combineren met een responsieve voetafzet. DNA Tuned is volgens Brooks een doorbraak in de loopschoenenwereld: door gebruik te maken van bepaalde zones die met stikstof geïnjecteerd werden, kan de schoen zich strategisch aanpassen om zo een optimaal comfort en optimale prestatie te bieden bij elke stap in het loopproces. Kortom: de DNA-foam past zich aan jou als loper aan, ongeacht je loopstijl, snelheid of gewicht.

Hoe loopt de Glycerin MAX?

Het eerste dat opvalt? De dikte van de  zool. Niet alleen qua looks, maar ook qua gevoel, is de zooldikte met zijn 35 mm even wennen in vergelijking met andere loopschoenen. Meteen is duidelijk vanwaar de ‘MAX’ in de naam komt: maximale bescherming en maximale demping. Maar is de schoen ook ‘de max’ tijdens het lopen? Even heb ik schrik dat het platform door de hogere zool onstabiel zou aanvoelen, maar tijdens het lopen merk ik al snel dat die angst ongegrond is. In de plaats daarvan merk ik een comfortabele demping en zachte landingen – ideaal voor die langere (marathon)trainingen.

Demping: check. Hoe zit het met die beloofde responsiviteit? Zowel tijdens intensieve duur- als tempolopen met intervallen, kon de Glycerin MAX uitpakken met zijn energy return. Hij voelt zelfs veerkrachtiger aan dan zijn ouder broertje, de Glycerin 21. Beide modellen hebben een middenzool die met een superkritisch gas (stikstof in dit geval) geïnjecteerd werd, maar de Glycerin MAX geeft net dat beetje meer energie aan je pas. Voeg daar het lichte gewicht en de soepele transities aan toe, en je begrijpt al snel dat het aangenaam toeven is op het nieuwste lid van de Glycerin-familie.

De Glycerin van Brooks staat ervoor bekend om je natuurlijke beweegpatroon te volgen en dat is bij deze MAX niet anders. De maximale demping absorbeert de schokken, terwijl je automatisch in een volgende loopbeweging ‘rolt’. De soepele afwikkeling van hiel naar tenen komt dankzij de Dual-Cell-technologie (de combinatie van grotere cellen aan de hiel en kleinere cellen onder de voorvoet; zie ook kader onderaan) nog meer tot zijn recht: aangenaam comfort bij het landen, soepele transities bij het afrollen en energiek bij het afzetten.

Je PR zal je er misschien niet mee breken (daarvoor heeft Brooks snellere schoenen in zijn gamma, zoals de Hyperion-reeks), maar laat dat geen minpuntje zijn. De responsiviteit van deze Glycerin mag er zeker zijn.

Is de schoen iets voor jou?

De tagline van de Glycerin MAX is niet voor niets ‘Endless Energy’, want op deze schoenen kan je aardig wat kilometers maken. Geen kilometervreter? Denk dan niet meteen dat de schoen niets voor jou is, want zelfs voor kortere trainingen komt de DNA Tuned-technologie van pas. Ook als je van een aangename demping houdt tijdens kortere runs of herstellopen of soepel het tempo erin wil houden, is de Glycerin MAX een aanrader.

De wetenschap achter DNA Tuned:
Brooks’ meest geavanceerde tussenzooltechnologie

Wat DNA Tuned uniek maakt tegenover andere dempingstechnologieën is zijn mogelijkheid om zich aan de behoeften van de loper aan te passen en dat op verschillende momenten in de loopcyclus.

Om dit resultaat te bekomen, komt er een knap staaltje technologie en innovatie aan te pas: het proces om de DNA Tuned te bekomen, begon met de standaard DNA-middenzool van Brooks, die aanpasbaar is en uit een combinatie van EVA, rubber en lucht bestaat. De ontwikkelaars differentiëerde dit materiaal in twee vormen: een met grote cellen en een met kleinere cellen.

Beide materialen werden in een mal gegoten om zo tot één tweekleurige mal te komen. De kleinere, schoenvormige plastic mal werd met stikstof geïnjecteerd, tot een foam gemaakt d.m.v. een warmteproces en uiteindelijk geplaatst in een andere, grotere mal.

Het resultaat: een middenzool, die ‘getuned’ is met grotere en kleinere cellen over de gehele lengte van de schoen. Deze dynamische combinatie (verschillende materialen in één naadloze bodemunit) maakt het mogelijk voor lopers om zich efficiënter voort te bewegen met minder moeite.

De Glycerin MAX is verkrijgbaar in beperkte aantallen vanaf 1 oktober voor een adviesprijs van 200 euro. Meer info & verkrijgbaarheid: www.brooksrunning.be.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?