8 tips om betere foto’s van lopers te maken

Heb je geen mooie loopfoto van jezelf omdat je partner, moeder of broer er niet in slagen om goed te werken met een fototoestel? Schotel hen dan deze tips voor.

Iemand in beweging fotograferen, dat is zeker niet het gemakkelijkste wat er is. Daarom zijn enkele tips geen overbodige luxe. Op de website Photofacts.nl vonden wij bruikbaar advies over hoe je goede foto’s moet nemen tijdens een loopwedstrijd. Hieronder zetten we 3 van de 8 tips. De overige lees je via de link hieronder.

Hoog en laag standpunt

Het innemen van het juiste standpunt is cruciaal voor betere sportfoto’s. Vaak is er bij de start/finish een mogelijkheid om een hogere plek in te nemen. Het in beeld brengen van een grote groep lopers vanaf een hoger standpunt levert aparte foto’s. Een andere mogelijkheid om een foto meer dynamiek te geven, is een zo laag mogelijk standpunt te gebruiken. In combinatie met een groothoeklens krijgt een foto op deze manier veel meer impact.

Laat beweging zien

Lopen is een sport waarin snelheid belangrijk is. Juist om die snelheid te laten zien, kun je als fotograaf ‘spelen’ met een langere sluitertijd. Om de omgeving echter scherp op de foto te krijgen en de beweging van de loper(s) juist wazig, moet je op z’n minst over een monopod of een goed steunpunt (boom, hekwerk etc.) beschikken. Een andere methode is het meetrekken (ook wel panning genoemd) van je camera met de lopen. Door een sluitertijd van 1/125 – 1/30 seconde te gebruiken, laat je de achtergrond vervagen en de sporter zelf gedeeltelijk of geheel scherp op je foto zien.

Voetjes van de grond

Niets ziet er zo stijf uit als een loper met één voet op de grond. Op dat moment wordt de sporter niet op zijn/haar charmants gefotografeerd. De impact van de voet in contact komend met een harde ondergrond laat soms de huid van de benen en het gezicht ’trillen’, hetgeen de loper je niet in dank zal afnemen. Een veel beter moment van fotograferen is als de loper met beide voeten los van de grond is. Hierdoor lijkt de sporter te zweven en is je foto veel interessanter. Om dit te bewerkstelligen, kun je het beste de Burst modus van je camera activeren zodat deze met meerdere beelden/seconde fotografeert. Thuis is het dan enkel een kwestie van de foto met het juiste moment te selecteren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?