8 bewezen voordelen van lopen in groep

Zelfs ’s werelds beste atleten trainen regelmatig in team. In het Keniaanse Iten komen de snelste lopers ter wereld samen om samen te werken in pacing groepen en zich zo voor te bereiden op belangrijke westrijden. Dat mag niet verbazen: in groep lopen brengt heel wat voordelen met zich mee. En niet enkel op fysiek vlak: ook mentaal kan samen lopen je beter en sterker maken. Hier lees je waarom het goed is om je loopvrienden regelmatig op te trommelen of je in te schrijven bij een loopclub.
  1. De tijd vliegt voorbij

Als je alleen loopt en eens een lastige dag hebt, kan elke kilometer aanvoelen als een marathon en elke minuut als een uur. Als je echter samenloopt, ligt je focus niet op je horloge en is de afleiding van een looppartner een sterk hulpmiddel. En lopen met vrienden is vaak ook gewoon leuker. Volgens onderzoek zouden mensen meer genieten van hun sportsessie als ze het in groep doen. Time flies when you’re having fun. 

  1. Groter verantwoordelijkheidsgevoel

Als je niet uit je bed geraakt, is het makkelijk om die snoozeknop opnieuw in te drukken – tenzij je weet dat er anderen op je rekenen. Dat werd ook door een wetenschappelijke studie in 2014 bevestigd: uit een kwalitatieve studie bleek dat aansprekelijkheid naar anderen toe een cruciale factor te zijn om regelmatig te sporten. Zelfs als je maar met een iemand anders afspreekt, stijgt je verantwoordelijkheidsgevoel en helpt het om toch je loopschoenen aan te trekken.

  1. Je leert veel bij

De kans is groot dat er ervaren lopers en/of coaches in je loopgroep zitten waarvan je heel wat kan leren, zeker als beginnend loper. Start 2 runners kunnen heel wat opsteken op vlak van praktische methodes, zoals het juiste tempo vinden of tips om juist te eten voor en na je training. Ga ook eens na wat de meer ervaren lopers in je groep nu exact zo succesvol maakt en kijk eens of en welke gewoontes en eigenschappen je kan overnemen. Ook ervaren lopers kunnen elke keer nog bijleren. Is er nog ruimte om je looptechniek te optimaliseren? Wil je weten welke oefeningen je kan doen om bepaalde blessures te voorkomen? Grote kans dat iemand van je team raad weet.

  1. Het wordt nooit saai

Alleen lopen is een routine. Hoogstwaarschijnlijk luister je naar dezelfde playlist, neem je dezelfde route en loop je vaak aan hetzelfde tempo. Als je in groep loopt, is er altijd meer variatie: je praat met meerdere groepsleden, doet verschillende trainingen en leert nieuwe paden ontdekken.

  1. Je pusht jezelf meer

Is het je al opgevallen dat je harder traint in groepslessen of toch die extra oefening doet in de fitness als je weet dat er anderen bijzijn? Hetzelfde geldt voor het lopen in groep: in de aanwezigheid van anderen ben je in staat beter te presteren. Dit fenomeen, in de psychologie ‘sociale facilitatie’ genoemd, spreekt ons innerlijke competiviteitsgevoel aan, omdat je niet gezien wil worden als de ‘zwakkere’.
Wetenschappelijke studies bewijzen dit ook: zo zou je sportprestatie gemiddeld 24% verbeteren als je traint met iemand die fitter is dan jou. Meer nog: wanneer je denkt te trainen met iemand die in betere vorm is, kan je trainingstijd en -intensiteit met liefst 200% toenemen.

  1. Je hebt een grote supportersclub

Soms is een simpel, bemoedigend woordje net hetgeen je nodig hebt wanneer je je mentaal of fysiek niet top voelt. Brits onderzoek stelde vast dat je met een trainingspartner meer sport, zeker als die persoon een aanmoedgende en ondersteunende rol aanneemt. We hebben allemaal weleens een slechte dag en dan komen de aanmoedigingen van medelopers zeker van pas.
Bovendien komt dat ‘kameraadschap’ goed van pas op wedstrijddag. Niet elke race zal vlotjes gaan, dus is het fantastich om een team achter je te hebben om op terug te vallen. Onderweg kan een bekend gezicht van je teamlid erg motiverend zijn.

  1. Je krijgt meer zelfvertrouwen

Je aansluiten bij een nieuwe loopgroep kan weleens aanvoelen als een soort eerste schooldag, maar zodra je in gesprek raakt met je teamleden en de positieve vibes voelt, zal je je al heel snel op je plek voelen. Lopen is een sociaal gebeuren en kan je zelfvertrouwen op verschillende manieren een boost geven. Lopen is groep is de perfecte manier om te ontdekken waartoe je tot in staat bent – zowel op mentaal als fysiek vlak. En vaak ondervind je dat je tot veel meer in staat bent dan je initieel dacht. Zodra je je mentale sterkte hebt gevonden, zal je heel wat zelfvoldoening en zelfvertouwen bij winnen.

  1. Het is gratis therapie

Lopen an sich is natuurlijk sowieso al therapeutisch. Een goede, lange loopsessie kan je helpen om je gedachtes te ordenen en je zorgen even te vergeten. Maar lopen in groep heeft een nog groter effect op die ‘meditatieve’ voordelen. Van casual gesprekken tot meer serieuze, diepgaandere conversaties. Het kan allemaal met je loopvrienden. En net als bij gewone therapie, mag je ervan uitgaan dat bij je beste loopvrienden alles wat je zegt in vertrouwen blijft. Of om het in de Engelse bekende uitspraak te formuleren: “What’s said on the run, stays on the run.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?