5x hersteltools die je gewoon in huis hebt

Je hoeft geen dure apparaten aan te kopen om sneller te herstellen.

Een goede recuperatie na het lopen is een essentieel onderdeel van je training. Tegenwoordig heb je een uitgebreid aanbod van dure recuperatietools om uit te kiezen. En hoewel het nuttig kan zijn om deze hulpmiddelen in te zetten bij je herstel-, mobilisatie- en ontspanningsroutines, heb je vaak al heel wat van deze tools zelf in huis.

Volgende 5 ‘huiselijke’ items zijn ideaal om je recuperatie mee te boosten:

  1. Bevroren waterfles

Een simpele waterfles die je in je vriezer hebt gelegd, kan een dynamische massagetool zijn die perfect helpt bij het ontspannen van gespannen voeten of verlichten van plantaire fasciitis. Rol de fles onder je voeten en focus je op het masseren van je voetbogen en hielen. De koude temperatuur helpt ontstekingen te verminderen, terwijl de rollende beweging een kalmerende massage biedt – perfect om je voeten na het lopen te ontspannen.

  1. Handdoek of touw

Je dagdagelijkse handdoek of een stukje touw kan een hulp zijn bij het stretchen. Bind de doek of het touw om de zool van je voet voor een zittende hamstringstretch of gebruik het om je schoudermobiliteit te verbeteren. Voeg rekoefeningen met je handdoek aan je routine toe om je flexibiliteit te verbeteren en blessures te voorkomen.

  1. Tennis- of golfbal

Gespannen spieren zijn ideaal om met een tennisbal te ontspannen, waarmee je een specifiek gebied van je spieren kan behandelen. Gebruik de bal tegen een muur of op de grond om zogenaamde triggerpoints in je rug, bilspieren of voeten te targetten. Gecontroleerd druk uitoefenen kan spanning verlichten en de algemene spierfunctie verbeteren. Een golfbal is dan weer ideaal om in te werken op kleine, moeilijker bereikbare plekjes.

  1. Deegrol

Jawel, dit hulpmiddel voor je baksels kan je ook perfect inzetten als een recuperatietool. Gebruik een deegrol op dezelfde manier als je een foam roller zou gebruiken, maar doe dit wel zachtjes aan. Het zal niet zo effectief zijn als een foam roller, maar het kan nog steeds verlichting bieden. Rol ‘m zachtjes over je spieren om de voordelen van een massage na te bootsen. Deze DIY-benadering kan helpen om knopen los te maken en spierspanning te verzachten.

  1. Bad

Sommige lopers zweren bij baden met Epsom-zout, anderen verkiezen dan weer ijsbaden als hersteltool. Hoewel de voordelen van beide methodes omstreden blijven, kunnen we niet om het kalmerende voordeel van een warm bad na een lange loop heen. Een bad kan een goede manier zijn om je lichaamstemperatuur opnieuw te laten stijgen na een koude winterloop en het kan je helpen ontspannen voor je gaat slapen, en laat die slaap nu net een cruciale factor zijn voor je herstel.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?