5 loopplekken in Europa om te ontdekken

De zomervakantie is het hoogseizoen voor globetrotters die graag hun loopgrenzen verleggen en unieke bestemmingen ontdekken. In het julinummer van RunningBE nemen we jou mee op buitenlands loopavontuur. Favoriete sportoutfit gekozen? Loopschoenen opgeblonken? Auto volgeladen? Dan ben je helemaal klaar voor een runtrip door Europa, goed voor honderden kilometers aan loopplezier, straffe locaties en panoramische vergezichten.
  1. Liechtenstein: één land, één trail

Hoewel Liechtenstein het hart van de doorsnee toerist nog niet heeft veroverd, vinden avonturiers stilaan wel de weg naar de dwergstaat, die door Zwitserland en Oostenrijk omringd wordt. In de winter is het een vakantieoord voor wintersport, terwijl de zomer het seizoen bij uitstek is voor lopers en wandelaars. Wist je dat heel wat geoefende atleten het land in één dag doorkruisen? Reden te meer om naar het vierde kleinste land van Europa te trekken

Om het 300-jarige bestaan van de dwergstaat te vieren, zag in 2019 een nieuwe toeristische attractie het levenslicht. De Liechtenstein Trail – goed voor meer dan 1000 hoogtemeters – loopt dwars door het volledige land en is zo’n 75 km lang. De route slingert door alle elf gemeenten en rijgt de belangrijkste bezienswaardigheden aan elkaar. Denk hierbij aan koninklijke wijngaarden, historische tavernes en middeleeuwse kastelen waarvan je de geschiedenis ontdekt met behulp van de officiële toeristische app. De trail in één ruk uitlopen of overnachten in een van de vele hotels langs het parcours? De keuze is aan jou.

In principe kan je vanuit elke gemeente starten, maar het leukst is om helemaal in het zuiden te beginnen. Eindigen doe je dan in het noordelijkste punt van het land. Zo hoef je niks van de belangrijkste blikvangers te missen. Burg Gutenberg, die vanop een heuveltop hoog boven de stad Balzers uittorent, is meteen de moeite waard om je sporthortloge te pauzeren. 8 km verder, in de hoofdstad Vaduz, ligt het gelijknamige kasteel. Het is de thuisbasis van de prins van Liechtenstein en is niet weg te denken uit de skyline van het land. Honger gekregen van alle indrukken? Dan ben je wellicht blij met het aanbod aan tavernes langs de route. Spring zeker eens binnen bij restaurant Rössle, waar lokale favorieten als schnitzel en käsespätzle op het menu staan.

Het laatste deel van de trail brengt ons naar een kleurrijk landschap. De Ruggeller Riet, het grootste natuurreservaat in Liechtenstein, is een beschermd veengebied waar meer dan duizend diersoorten leven. Je komt er onder andere aalscholvers, ijsvogels en Egyptische ganzen tegen. In de vroege zomer zie je het reservaat op z’n best. Dan staat de Siberische iris in bloei en bedekt een blauwe gloed het landschap.

Wil je de andere loopbestemmingen van onze runtrip door Europa ontdekken? Haal RunningBE magazine in huis en lees het volledige artikel. RunningBE is verkrijgbaar in de winkel, online of digitiaal via Blendle.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?