5 etiquetteregels voor lopers

Niet alleen op restaurant bestaan er etiquetteregels. Ook voor lopers gelden er een aantal 'ongeschreven wetten'. Lees ze goed!

1. Begroet altijd je medelopers
Wees je vriendelijke zelve en begroet collega-lopers wanneer je hen kruist of voorbijsteekt. Je hoeft niet luidkeels “hallo” te zeggen en veel bijhorende gebaren te maken. Gewoon glimlachen, een hoofdknik geven of je hand opsteken is al heel goed. Het kost je trouwens geen energie, dus waarom zou je het niét doen?

2. Haal vriendelijk in
Als je sneller bent dan een andere loper, heeft het geen zin om de hele tijd achter hem/haar te blijven lopen. Dat is ontzettend vervelend voor de loper in kwestie. Haal hem/haar dus in, bij voorkeur langs links (en in coronatijden: op veilige afstand). Wees vriendelijk tijdens het voorbijsteken door je hand op te steken of hallo te zeggen. Iemand inhalen betekent trouwens niet sowieso dat jij ‘de betere loper’ bent. Misschien is die loper wel aan een trage duurloop bezig, terwijl jij intervallen loopt?

3. Hou je oren open
Luister je tijdens het lopen naar muziek of een podcast? Geen probleem maar je moet er wel voor zorgen dat je altijd kan horen wat er in je nabije omgeving gebeurt, vooral dan in het verkeer. Belangrijk voor je veiligheid! Zet je muziek niet op het hoogste volume of koop een hoofdtelefoon die voldoende omgevingsgeluid doorlaat.

4. Spugen? Netjes, alsjeblieft!
Sommige lopers hebben de gewoonte om af en toe te spugen tijdens het lopen. Op zich geen probleem, maar doe het netjes in de berm en hou rekening met de wind. Anders kan je spuug in het gezicht van een andere loper belanden. Kijk dus goed rond je voor je spuugt, als je even goeie vrienden wil blijven met je medelopers… Zeker in deze coronatijden is dit iets waar je extra moet op letten, spuug nu bij voorkeur gewoon niét…

5. Etiquette tijdens een loopwedstrijd
Loopwedstrijden zijn nu even niet aan de orde, maar ze komen wel terug uiteraard… Dus hier alvast enkele etiquettetips zodat je je netjes kan gedragen op het eerstvolgende postcorona running event:
* Waarschuw lopers achter je voor obstakels (bv. paaltje, putje, gevallen medeloper…) met een geluid of een handgebaar.
* Als er een lopers valt en de weg belemmert, maak je dan niet kwaad. Heb respect voor je medelopers, tenslotte valt die persoon ook niet voor z’n plezier (althans, dat veronderstellen we).
* Aan een drankpost: let goed op de lopers die achter je komen. Ga goed aan de kant voor je een bekertje aanneemt en stop niet in het midden van het parcours want dit kan anderen hinderen. Smijt je bekertje of flesje in de daarvoor voorziene vuilnisbakken. Als het niet anders kan, gooi het dan in de berm. Kijk wel uit dat het niet op een medeloper belandt, natuurlijk!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?