3 tips voor een leuk loopjaar

De eerste loopkilometers van 2016 heb je ondertussen allicht al achter de kiezen, maar het jaar duurt nog lang en dus komen deze tips allicht van pas.

1. Variatie = plezier

Toegegeven, het is verleidelijk om die steile helling in de omgeving van je vertrouwde loopomgeving links te laten liggen. Op een volledig vlak parcours loop je sneller, afgaande op je chronometer. Maar loop af en toe toch maar die brug op en hou bijvoorbeeld aparte tijden bij (met en zonder obstakel). Je wordt completer als loper en verruimt je actieradius. Daarbij aansluitend: loop niet altijd hetzelfde aantal kilometers op hetzelfde parcours, want anders zal de verveling sneller optreden. Het wereldwijde web of toepassingen zoals Strava zijn ideale tools om nieuwe omlopen te ontdekken.

2. Overschat jezelf niet

Een klassieker. Maar mensen die niet frequent lopen, moeten op 1 januari niet de ambitie koesteren om in februari een marathon te gaan lopen. Weet wat je kan. En vooral: weet wat je (nog) niet kan en bouw stap voor stap op. Het is natuurlijk wel goed om een groot doel voorop te stellen, maar wees niet te ambitieus.

3. Rust is heilig

Oké, wij brengen regelmatig nieuws over mensen die bijvoorbeeld elke dag van het jaar een marathon proberen te lopen. Maar overdrijf toch maar niet met je loopactiviteiten en bouw voldoende rust in. Want wie er te stevig invliegt, raakt sneller vermoeid en riskeert vooral daardoor meer blessures.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?