13.000 lopers op recordeditie HBvL Dwars door Hasselt

John Mutai heeft de 33ste editie van HBvL Dwars door Hasselt gewonnen. Hij haalde het solo voor Jeroen Hendrikx. Bij de vrouwen was Karen Van Proeyen de beste. In het totaal namen 13.000 lopers deel. Dat is een record. Door het mooie weer stonden er ook duizenden supporters langs de kant van de weg.

In de voorlaatste wedstrijd in 2015 van de Argenta Running Tour was het de Keniaan John Mutai die al snel een kloofje sloeg met de rest. Jeroen Hendrikx slaagde erin om de Keniaan min of meer te volgen.

Toch zag de winnaar van de editie in 2013 de koploper uit Kenia steeds meer afstand nemen en volgde hij op 150 meter van Mutai. Tussen Hendrikx en nummer drie de Nederlander Remko Snippe was er een gat van 30 seconden. Een groepje met Jelle Bertels en Geert Maes volgde op een 60 à 70 meter van de Nederlander.

Uiteindelijk was het Mutai die solo naar de zege liep. Jeroen Hendrikx kwam op een dikke minuut als tweede over de meet. Pieter Verschoren vervolledigde het podium.

Bij de vrouwen werd er lange tijd samen gelopen. Tot de 10 kilometer liep een klein groepje samen, maar toen besloot Karen Van Proeyen het tempo te verhogen. De nummer twee van 2014 haalde het solo voor Kim Geypen en Gwendolyn De Deyne, de winnares van 2013.

MUTAI: “NIET VERWACHT”

De Keniaan John Mutai sloeg al snel een kloof op zijn concurrenten. “Maar dat ik zou winnen, had ik niet verwacht. Het was een goede, leuke wedstrijd. Door de wind was het wel zwaar. Zeker als de weg een beetje begon te hellen. Maar ik ben ontzettend tevreden. De sfeer langs de weg was ook geweldig en heeft me zeker geholpen.”

Karen Van Proeyen haalde het bij de vrouwen. “Maar tot de 10 km hebben we samen gelopen. Toen vond ik het tijd om Kim en Gwendolyn achter te laten”, vertelt ze. “Door de wind veranderde het tempo voortdurend, maar ook het zonnetje scheen, dus het was heerlijk lopen.”

De winnares is momenteel volop aan het voorbereiden voor de marathon. “Daarom heb ik de laatste kilometers ook een beetje ingehouden. Het publiek was vandaag weer geweldig.”

BEKENDE VLAMINGEN

Er stond ook weer heel wat schoon volk aan de start van HBvL Dwars door Hasselt. Kim Clijsters nam deel aan de 15 km, maar ook Koen Buyse (3 km), Andrea Croonenberghs (3 km), Virginie Claes (10 km) en Hanne Troonbeeckx (5 km) verschenen aan de start. Zij namen deel voor Een Hart voor Limburg.

In totaal liepen 13.000 sportievelingen door de Limburgse hoofdstad. Daarmee is 33ste editie van HBvL Dwars door Hasselt een recordeditie. Naast de 15 km was er dan ook nog een uitgebreid programma voor het hele gezin. Er was dit jaar ook extra aandacht voor blessurepreventie. Voor de start konden lopers terecht bij de Nitto intapestand waar professionele kinesisten vakkundig een sporttape aanbrachten om zo de zwakke plekken in de enkel, kuit of knie te beschermen. Na het lopen kon iedereen terecht bij het Argenta Massage Team voor een welverdiende massage die het herstel bevordert.

Mark Van Extergem won de Memorial Fernand De Bolle voor handbikers. Op de Run Hasselt 10 km ging de zege Laurens Vanderlinden en Astrid Verhoeven. Op de Start to Run 5 km wonnen Mohammed Laaraj en Zenobie Vangansbeke. Jarno Cuypers haalde het op de Jogging 3 km in een sprint bij de mannen. Bij de vrouwen was Katrien Verstraeten de beste. Ook de allerkleinsten zetten hun beste beentje voor op de Chiquita Kids Run 1 km.

SCHOLEN EN ANIMATIE

Opvallend was opnieuw de scholengemeenschap die in Hasselt massaal van de partij was. Liefst 55 lagere, middelbare en hoge scholen schreven in totaal meer dan 3.500 lopers in. De organisatie legde ook weer de focus op de nodige (muzikale) animatie, niet alleen op start- en finishlocatie Kolonel Dusartplein, maar ook door middel van twaalf acts langsheen het parcours. Daarvoor werkte de organisatie samen met Hasseltse straatmuzikanten.

UITSLAGEN

De volledige uitslagen zijn maandag 12 oktober exclusief terug te vinden in Het Belang van Limburg en vanaf dinsdag 13 oktober op www.dwarsdoorhasselt.be.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?