11 minuten wandelen per dag, hoe zotter hoe liever!

Eén op tien vroegtijdige sterfgevallen kan voorkomen worden door dagelijks 11 minuten te bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Cambridge. Je kan bijvoorbeeld een 'gewone' wandeling van 11 minuten doen, maar een 'silly walk' is nog veel beter ...

Het onderzoek van de University of Cambridge bestond uit een meta-analyse van 196 voorgaande studies naar de voordelen van lichaamsbeweging. Op die manier hadden de wetenschappers van de Britse universiteit de beschikking over de gezondheidsgegevens van meer dan 30 miljoen mensen wereldwijd. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat wekelijks 75 minuten of dagelijks 11 minuten bewegen al een aanzienlijk gezondheidsvoordeel oplevert: de kans op een hartinfarct wordt tot 17 procent kleiner en de kans op kanker daalt gemiddeld met 7 procent. Eén op de tien vroegtijdige sterfgvallen uit de meta-analyse had voorkomen kunnen worden als iedereen dagelijks een elftal minuten beweging in acht genomen had.

De onderzoekers berekenden ook dat als iedereen 2,5 uur per week of 21 minuten per dag zou bewegen – de aanbeveling van de Britse Gezondheidsdienst NHS – liefst 1 op de 6 vroegtijdige overlijdens voorkomen zou kunnen worden.

Voor wie geen 21 minuten van zijn of haar dag aan een wandeling wil spenderen nog deze tip: probeer eens de ‘silly walk’ van John Cleese uit de wereldberoemde legendarische 53 jaar oude sketch van Monty Python. In december publiceerde het British Medical Journal een studie van de Arizona State University waaruit blijkt dat een ‘silly walk’ van 11 minuten 2,5 keer zoveel energie kost als ‘gewoon’ wandelen en dat dit overeenkomt met 75 minuten intensief sporten …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?