10 tips om te (blijven) sporten

Energy Lab-coach Paul Van Den Bosch is een van de experts die deel uitmaakt van het NN Running Club-team, de digitale loopcommunity. Hij geeft 10 tips om te (blijven) lopen.

1. ‘Bezint eer je begint.’

Voor je begint, is het belangrijk om te weten waarom je start aan een sportprogramma. Wil je een betere conditie, leren omgaan met stress, beter slapen of gewicht verliezen? Doe het niet voor het loopprogramma op zich, maar hou je doel goed voor ogen.

2. Plan je work-outs in je agenda

Zet je loop- of andere sportactiviteiten ruim op tijd in je agenda. Maak hier tijd voor vrij en hou je ook aan je planning.

3. Geniet!

Focus niet altijd op snelheid, afstand, hartslag, … Geniet ook van het lopen op zich, neem de omgeving in je op, geniet van de natuur. En volg je gevoel.

4. Ontdek!

Ga eens lopen op een totaal nieuwe plek, zo leer je nieuwe plaatsen kennen en ontdek je telkens weer iets nieuws. Of doe je lievelingsparcours ook eens in de tegengestelde richting, dit kan een totaal nieuw gevoel oproepen.

5. Daag jezelf uit

Durf jezelf uit te dagen. Je inschrijven voor een loopevenement geeft je een doel om naartoe te werken. Wees realistisch voor jezelf en leg de lat ook niet te hoog. 5 km lopen kan al een mooie uitdaging zijn voor beginners.

6. Zoek een sportbuddy

Lopen wordt nog een pak leuker als je ondertussen een babbeltje kan slaan met een vriend(in). Ga op zoek naar lopers van jouw niveau en organiseer regelmatig een rustige duurtraining, aan een tempo waarbij je nog kunt praten.

7. Deel je doelen

Praat over je loopdoelen met de mensen rond jou. Vertel hen hoe belangrijk deze doelen voor jou zijn. Zij zullen je dan ook stimuleren om te blijven trainen om deze doelen te halen.

8. Hou een logboek bij

Noteer je vorderingen in een logboek. Het visueel maken van je vorderingen motiveert. Hiervoor zijn mobiele loopapps ook zeer handig. Zo kan je op elk moment je loopprestaties bekijken en proberen te verbeteren.

9. Bijt door

Als je niet meteen zin hebt om te gaan lopen of moe bent, bijt dan door. Je zal merken dat je al na enkele honderden meters veel meer energie hebt.

10. Wees lief voor jezelf

Mocht je je dan toch eens echt niet goed voelen, durf dan ook eens een looptraining over te slaan, of doe het extra rustig aan tijdens je looptraining. Luister vooral naar je eigen lichaam. Je zal nadien eens zo veel zin hebben om te gaan lopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?