10 tips om positief te denken

Soms is het verleidelijk en makkelijk om negatief te denken, zeker in coronatijden. Maar het helpt je niet verder. Als je positief door het leven gaat, voel je je gezonder en gelukkiger!
Niet iedereen is een geboren optimist maar je kunt wel leren om positiever door het leven te gaan. Het maakt je leven een pak makkelijker en daar word je gelukkig van. Je straalt het bovendien uit om de mensen in je omgeving! Hier volgen 10 tips om optimistisch en positief door het leven te gaan: 
1. Besef dat ups en downs de normaalste zaak van de wereld zijn. Iederéén heeft wel eens een dipje of een mindere dag of periode. Laat jezelf op zo’n momenten toe om wat triestig of minder goed gezind te zijn. Laat gerust je tranen de vrije loop, dat kan zoveel deugd doen! 
2. Focus op je sterke, positieve kanten. Schrijf op of denk na waar jij allemaal goed in bent. Wat zijn je kwaliteiten? Wat kun jij goed? Zo leer je om jezelf meer te waarderen en om trots te zijn op wie je bent en wat je doet. Want dat mag echt wel! 
3. Zit je in een moeilijke situatie? Bekijk ze dan eens van een andere kant. Een probleem benaderen vanuit een ander perspectief helpt om het te relativeren en het kan goede inzichten/oplossingen brengen. 
4. Richt je op het heden, het hier en nu. Leef niet in het verleden: laat los wat er achter je ligt en maak je geen zorgen over de toekomst, hoe moeilijk dat ook is. Leef in het moment en geniet er ten volle van! 
5. Denk niet in termen van ‘problemen’ maar wel van ‘oplossingen’. Uiteraard hoef je je problemen en struggles niet straal te negeren. Maar beschouw ze als een soort boeiende uitdagingen waar je een oplossing voor moet vinden. Op die manier focus je op het positieve in plaats van het negatieve. En als je het probleem dan kunt oplossen, krijg je er net veel voldoening en energie van. 
6. Concentreer je op wat je wél hebt in plaats van wat je niet hebt. Geniet van alle leuke momenten en de kleine dingen. Want dat zijn vaak de allermooiste! Wees dankbaar voor alles wat je hebt, krijgt, doet en meemaakt. 
7. Omring jezelf met optimistische mensen. Door hen krijg je zelf ook een positieve ingesteldheid, want ‘positive vibes’ zijn besmettelijk! 
8. Houd een soort dagboek bij waar je bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapengaan telkens noteert waar je die dag gelukkig van werd. Denk bewust na, het mogen ook dingen zijn de anderen deden en die je blij maakten. Het geeft je een goed gevoel voor je gaat slapen. 
9. Wees realistisch en verwacht niet te veel van jezelf, van anderen en van het leven in het algemeen. Besef goed dat de dingen niet altijd lopen zoals jij het wilt. Zo ben je minder snel teleurgesteld en neergeslagen. 
10. Lach! Want als je lacht, wordt het leven zoveel leuker en makkelijker. Zowel voor jezelf als voor alle mensen in je omgeving! Just smile & be happy… Onthoud vooral dit: het leven is een feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen! 
Dit artikel verscheen eerder op de NN Running Club. Check zeker eens dit boeiende sportplatform voor informatie van experts en ervaringsdeskundigen over sport, gezondheid en geluk.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?