Waarom je gewicht belangrijk is bij het kiezen van loopschoenen

Fan van de minimalistische loopschoen die je een barefoot-gevoel geeft en je sneller doet lopen? Recent onderzoek waarschuwt om eerst stil te staan bij je gewicht voor je zo'n paar aanschaft.
Onderzoekers van de University of South Aulstralia’s Sansom Institue for Health Research ontdekten dat minimalistische of lichtgewichtschoenen het risico op blessures bij ‘zwaardere’ lopers verhogen. Zij onderzochten 26 weken lang 61 getrainde lopers en concludeerden dat lopers van meer dan 85 kg en met schoenen liepen die niet veel wogen tot wel 3 keer zoveel kans hadden op een blessure dan zij die normale loopschoenen droegen. Lopers die minder dan 71 kg wegen, halen wel voordeel uit het dragen van lichtere schoenen. De algemene regel luidt dan ook: hoe zwaarder de loper, hoe groter het risisco op blessures.
Veel lopers verkiezen vaak een minimalistische schoen, omdat je er sneller mee loopt. Toch is zo’n schoen dus zeker niet voor iedere loper geschikt. Sta je op het punt om een nieuw paar aan te schaffen? Houd dan rekening met je voetafrol en middenzool om de juiste stabiliteit en demping voor je voettype te vinden, maar houd ook rekening met je lichaamstype om onnodige blessures te vermijden. Wil je helemaal zeker zijn? Vraag dan advies in een loopspeciaalzaak.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?