Verplichte rust voor Marathonman

Stefaan Engels onderbreekt geblesseerd de aanloop naar zijn wereldrecordpoging om 8 dagen op rij 100 km te lopen. Toch is Marathonman vastberaden om het record nog aan te vallen.

Engels begon op 1 mei met een marathon, om daarna stelselmatig elke dag de kilometers op te drijven. Hij zou de tocht van 2.272 km door België afsluiten met een wereldrecordpoging om 8 dagen op rij 100 km te lopen.

Engels besloot zaterdag de aanloop naar zijn wereldrecordpoging voorlopig te staken na 1.001 km in 17 dagen. Vrijdag had hij nog 72 km gelopen. Op dag zeventien van zijn project Route 2272 kreeg Marathonman na 15 km onhoudbare last aan zijn rechteronderbeen. Hij hield halt ter hoogte van het Luikse Ferrières. In estafettevorm liepen enkele leden van zijn team en supporters door tot aankomstplaats Sankt Vith. Engels zelf vervolgde de weg per fiets.

De vermoedelijke diagnose is een ontsteking van de musculus tibialis anterior of de voorste scheenbeenspier. Een definitieve diagnose zal zo snel mogelijk gesteld worden. Er werd besloten om Engels niet op te lappen, maar hem tijd te gunnen om de overbelasting te laten herstellen. 

TOCH AANVAL OP WERELDRECORD

“Ik had te weinig rekening gehouden met de impact van de vele beklimmingen en vooral afdalingen in de Ardennen”, zegt Engels in een persbericht. “De etappes waren vaak adembenemend mooi, maar tegelijk moordend zwaar. Gisteren liep ik nog 72 kilometer van Bastenaken naar Durbuy over Baraque de Fraiture, het hoogste punt van België. Conditioneel en mentaal voel ik me top, maar het voortdurende klimmen en vooral dalen heeft zijn tol geëist. Het is nooit de bedoeling geweest om roofbouw op mijn lichaam te plegen.”

“Samen met mijn medisch team heb ik beslist om de overbelasting eerst te laten herstellen om dan het wereldrecord aan te vallen. Ik geloof meer dan ooit dat ik daartoe in staat ben. De enige voorwaarde is dat de parcours min of meer vlak zijn. De komende dagen zal ik nauw contact houden met mijn medisch team. Zodra ik mij hersteld voel, zal ik verder communiceren over de data en locatie van mijn wereldrecordpoging.”

In 2010 liep de Italiaan Enzo Caporaso zeven opeenvolgende wedstrijden van 100 km, goed voor een vermelding in het Guinness Book of Records. Terwijl hij zijn eerste 100 km afwerkte in 11 uren en 28 minuten, had Caporaso voor zijn zevende ultramarathon – weliswaar op een zwaar parcours – 19 uren en 23 minuten nodig. Marathonman Stefaan Engels wil beter doen door 8 dagen op rij 100 km te lopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?